La Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației, în 1 și 2 iulie are loc a opta ediție a Sărbătorii Rădăcinilor Străbune. Un eveniment inițiat în 2015 de profesoara Măriuca Verdeş, atunci când reprezentanți ai Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO au venit în Călinești.
”Atunci am gândit pentru ei un eveniment și l-am numit, ajutată de prietenele mele, Ileana Horoba Danci și Alina Bondrea, «Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune». Numele mi s-a părut suficient de sugestiv cât să îl folosesc și la școala care funcționa deja, fără să fie denumită, și la asociația pe care am înființat-o. Acolo a fost scânteia: în 2015”, rememorează pentru eZiarultău Măriuca.
În 1 iulie, sunt programate de la ora 16.00 ateliere ale Școlii Rădăcinilor Străbune. Despre costume populare tradiționale și costume stilizate, în discuții susținute de o prezentare a Fundației Culturale ”Dana Ardelea”. În 2 iulie, din nou de la ora 16.00, este programat un concert susținut de grupuri vocale și instrumentale din Maramureș. Invitat special, Grigore Leșe.
”Eu cred cu tărie că Maramureșul are un potențial cultural extraordinar. Doar trebuie să știi să îl cauți și să îl descoperi… Și eu, cum tot colind din sat în sat, m-am legat sufletește de-a lungul timpului de mulți maramureșeni care fac astfel încât să nu își uite identitatea”, mărturisește pentru eZiarultău Măriuca Verdeș.
Evenimentul este organizat de Asociația Rădăcinilor Străbune și Școala Rădăcinilor Străbune.
Sursă informații: Măriuca Verdeș. Sursă foto: Asociația Rădăcinilor Străbune.
CITEȘTE ȘI:
Cu Măriuca Verdeș, despre ”Sărbătoarea rădăcinilor străbune” – o sărbătoare a speranței | galerie foto