Astăzi, de la ora 21:00, la TVR 2 se difuzează o ediţie specială a emisiunii „Reţeaua de idoli”, într-o zi care pentru creştinii ortodocşi marchează începutul Săptămânii Patimilor. Invitata Irinei Păcurariu este maica Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, edificiu supranumit „Capela Sixtină a Estului”.

Mănăstirea Voroneţ, înălţată de Ştefan cel Mare în trei luni şi trei săptămâni (între 26 mai şi 14 septembrie 1488), impresionează prin picturile exterioare şi albastrul special al acestora, cunoscut deja în istoria artei drept Albastru de Voroneţ.  Cum a ajuns Albastrul de Voroneţ să fie o marcă înregistrată de măicuţe este o poveste mai puţin cunoscută.

„Printre vizitatorii mănăstirii s-au aflat şi câţiva specialişti în vopseluri de maşini. Am fost întrebată dacă Albastru de Voroneţ este marcă înregistrată. Atunci am spus da, iar a doua zi eram în tren spre Bucureşti pentru a înregistra marca la OSIM. Altfel, ne-am fi putut trezi că Albastru de Voroneţ putea să reprezinte şi o marcă de vopsea pentru maşini. Ar fi fost incorect, trebuie să protejăm şi să nu ducem în derizoriu valorile acestui concept”, a arătat maica stareţă Gabriela Platon.

Sursă informații și foto: TVR

CITEȘTE ȘI: Atelier cu ițe și oițe la Bastionul Măcelarilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.