Casa de Producţie TVR prezintă astăzi spectacolul „Don Carlos”, de Friedrich Schiller. Reprezentația teatrală este in memoriam Eugen Todoran.

Actorul, regizorul de teatru şi televiziune, scriitorul şi omul de cultură Eugen Todoran şi-a petrecut prima parte a vieţii în Luduş. A fost student la IATC în „Promoţia de aur al teatrului românesc”. Colegi i-au fost Mircea Albulescu, Draga Olteanu, Amza Pellea, Victor Rebenciuc, Mitzura Arghezi, Flavia Buref, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Sanda Toma.

Eugen Todoran a interpretat zeci de roluri în piese de teatru semnate de mari dramaturgi ai lumii, la teatrele din Timişoara şi Galaţi, a regizat zeci de piese pe scenele teatrelor din Galaţi, Iaşi şi Bucureşti, piese de teatru radiofonic, zeci de spectacole la Televiziunea Română. A fost nominalizat şi premiat la festivalurile internaţionale de la Praga (1984) şi Plovdiv (1989), de UNITER, APTR şi de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă – Fundaţia Teatrul XXI (în anii 1994, 1995, 1997, 1998). A debutat în literatură la vârsta de 83 de ani, împreună cu Marie-Jeanne Todoran, cu romanul „Un ţipăt de păun”.

Spectacolul „Don Carlos”, de Friedrich Schiller, e difuzat astăzi, la ora 22.00, pe TVR 3. Versiune pentru TV: Eugen Todoran, după traducerile lui George Coşbuc şi Al. Philippide. Distribuţia: Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Adrian Pintea, Elvira Deatcu, Ion Pavlescu, Irina Movilă, Florin Zamfirescu, Victoria Dobre Timonu, Violeta Berbiuc, Ion Siminie, Alfred Demetriu, Constantin Răşchitor, Petre Moraru.

Sursa: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.