Până în 7 mai, pe esplanada Clădirii Pavilionare a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă așteaptă ”Eroii care au făcut Istorie”.
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums vă invită începând de azi să descoperiți – pe esplanada Clădirii Pavilionare a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș – expoziția outdoor de benzi desenate ”Eroii care au făcut Istorie”, realizată în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice, Brașov, 2020.
”Încă de anul trecut am deschis un parteneriat cultural cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov, care presupune mai ales schimburi de expoziții. Dacă în vara anului 2020 publicul băimărean a avut ocazia să vadă expoziția de fotografie istorică «Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești», continuăm seria expozițiilor cu un subiect mereu actual: «Eroii care au făcut Istorie»”, a declarat Monica Mare – manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară.
Expoziția conține 27 de benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de către 26 de autori. ”Traian Vuia”, una dintre cele cinci lucrări câștigătoare ale concursului Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, este realizată de băimăreanca Georgiana Șleam și poate fi admirată în expoziție.
”«Cronologia» expoziției «Eroii care au făcut Istorie» începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peșterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume”, menționează Nicolae Pepene – manager al Muzeului Județean de Istorie Brașov, director al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov și curator al expoziției. Îi veți regăsi pe esplanada băimăreană pe Orfeu, Ghilgameș, Decebal, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Peneș Curcanul, Ecaterina Teodoroiu. Pentru a da doar câteva exemple.
Expoziția ”Eroii care au făcut Istorie” a fost prezentată în premieră în Piața Sfatului din Brașov, în timpul sărbătorilor de iarnă.
Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov este produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
CITEȘTE ȘI:
De dragul unui zâmbet, Georgiana Șleam creează benzi desenate pentru toate vârstele