Primele patru volume din seria ”Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal”, autor Aurel Ghilezan, vor fi lansate vineri, 1 martie, la Casa de Cultură Vișeu de Sus.
O lansare și o aniversare, la pachet
Profesorul Aurel Ghilezan a început documentarea pentru seria ”Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal” în 2019, în cele patru volume deja apărute (în 2020-2023) fiind prezentate peste 100 de personalități.
”Prin «Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal», profesorul Ghilezan ne învață să apreciem valoarea, oferindu-ne, prin însuși conceptul volumelor, o demonstrație de apreciere, pe care, la rându-i, o merită. La început de martie, se fac 85 de ani de când Aurel Ghilezan, bănățeanul cu suflet de maramureșan sau maramureșanul nostru născut în Banat, cum ne place să-i spunem, a venit pe lume. (Dintre aceștia, peste 60 i-a petrecut în Maramureșul Voievodal).
Profesor de sport, ziarist, fotograf, scriitor, Ghilezan este, așa cum însuși declară, îndrăgostit de Maramureș și de bogățiile sale; iar oamenii sunt una dintre cele mai de preț bogății. De la această idee a luat ființă seria «Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal», ce va fi lansată chiar în preajma aniversării autorului, el însuși unul dintre oamenii de seamă ai Maramureșului”, spun cei de la Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus.
”Prima oglindă de acest fel dăruită Maramureșului”
Cine sunt protagoniștii seriei create de Aurel Ghilezan? ”Oameni ale căror cercetări și descoperiri au revoluționat lumea științifică internațională (specialiști în fizică atomică, fizică nucleară, fizica minții, fizica teoretică a corpului solid, biologie structurală), oameni ai scenei și oameni ai bisericii, oameni ai literelor și oameni ai cifrelor, oameni ce modelează lumea din pensulă și daltă, diplomați, sportivi – personalități cu cariere impresionante provenind din domenii atât de diferite la prima vedere au un punct comun, pe care profesorul Ghilezan l-a transformat în titlul acestei mini-serii: toți pot fi numiți oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal”, se arată în prefața volumului III, semnată Anuța Pop.
De la ora 12.00, vineri, 1 martie, este anunțată lansarea celor patru volume la Casa de Cultură din Vișeu de Sus. „Aceste tomuri conțin interviuri ori portrete ample ale celor care au izbutit în profesie. Este prima oglindă de acest fel dăruită Maramureșului. Încă un merit al acestei aventuri cu mari foloase este acela că profesorul i-a întors cu fața spre spațiul natal pe mulți maramureșeni care s-au stabilit prin alte părți ale lumii”, explică scriitorul Gheorghe Pârja.
Invitat la eveniment, dr. Teodor Ardelean – director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Sursă foto: Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus
CITEȘTE ȘI:
Profesorul Aurel Ghilezan scrie despre ”Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal”