Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare prezintă ”The Hot and Energetic Universe” (Universul fierbinte și energetic).

Un documentar cu vizualizări imersive și imagini reale. Într-un spectacol digital de planetariu full-dome care prezintă achizițiile astronomiei moderne, cele mai avansate observatoare astronomice terestre și orbitale, principiile de bază ale radiației electromagnetice și fenomene naturale conectate cu astrofizica super-energiei, cu un rol important în înțelegerea universului.

”Radiațiile pot dezvălui procesele universului fierbinte și violent. Astrofizica de înaltă energie sondează gazul fierbinte din roiurile galactice, obiectele cele mai masive din univers și studiază – de asemenea – gazul fierbinte agregat în jurul găurilor negre super-masive din centrele galaxiilor. În sfârșit, radiația energiei înalte oferă informații importante despre propria noastră galaxie, despre stelele neutronice, rămășițe de supernova și stele precum Soarele nostru, care emit cantități copioase de asemenea radiații”, se arată în prezentarea documentarului.

Acesta este disponibil la cerere și poate fi urmărit de toți cei cu vârste peste 12 ani. Durează 30 de minute.

Producătorul ”The Hot and Energetic Universe” este AHEAD (Activități Integrate în Domeniul Astrofizicii Energiei Înalte). Un proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul Orizont 2020 (Acces la facilități pe scară largă). Este condus de IAPS/INAF din Roma. Implică majoritatea universităților și institutelor de cercetare care studiază astrofizica de înaltă energie din Europa. Proiectul își propune să combine eforturile tuturor acestor institute în analiza datelor cu raze X și să faciliteze accesul la infrastructurile distribuite în toată Europa.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Planetariul Baia Mare | Din 1 septembrie, întrebați de Satelix! | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.