În 13 mai, sunteți invitați să ”răsfoiți” primul capitol din povestea ”Planetarium(s): 100 de ani de știință interactivă la 360 grade”. O provocare de Noaptea Muzeelor venită dinspre Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare. Evenimente de știință interactivă, spectacole de planetariu, observații astronomice și vizitarea expozițiilor de bază sunt propunerile celor de Planetariu.

În plus, în ”noaptea… planetarienilor” vine și cu o celebrare: ”Sărbătorind centenarul planetariului. Primul capitol: … Începuturile … *(1923)”. Va fi vorba despre tehnica extrem de complexă a proiectoarelor de planetariu, care ”încadrează aceste sisteme, fără nici o exagerare, între știință și miracol. Planetariul este un simulator al cosmosului, iar capacitatea de a marșa între punctele din spațiu și cele din timp, pe secvențe ce acoperă mai multe decenii, îi atribuie acestui instrument excelent de popularizare a științei prin demonstrație opto-mecanică și imersiv-digitală pseudonimul de «mașină a timpului»”, menționează reprezentanții Muzeului de Științe Astronomice.

Program Noaptea Muzeelor

17.00 – 21.00: activități educaționale (știință interactivă);
17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00: Sărbătorind ”Începuturile planetariului …”. Spectacole de planetariu;
17.00 – 22.00: vizitarea expozițiilor permanente;
21.00 – 23.30: cu ochii pe cer: observații astronomice: planetele Venus și Marte, ISS (Stația Spațială Internațională), Stelele Spica și Arctururs, Roiul globular M3 (NGC5272) din Canes Venatici.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție. Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații: Noaptea Muzeelor. Sursă foto: Planetariul Baia Mare.

CITEȘTE ȘI:
Noaptea Muzeelor | La Artă poți picta, contribuind la o lucrare colectivă care va fi expusă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.