”Ziua Internațională a Muzeelor pe care o sărbătorim astăzi este o reamintire pentru tineri și comunitatea locală de a utiliza resursele muzeului pentru promovarea evenimentelor culturale ce contribuie la dezvoltarea turismul cultural și a societății”, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

11 expoziții tematice care alcătuiesc expoziția permanentă a muzeului așteaptă să fie (re)vizitate: Necropola tumulară de la Lăpuș, Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului, Baia Mare – oraș liber regal, Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice, Baia Mare – Centrul Istoric. Vestigii arheologice, Suba Zoltán – Omul din spatele aparatului de fotografiat, Maramureșul și Marea Unire (1918), ”Tot înainte!” Elev în România comunistă, Minerit și civilizație în Maramureș, Călătorie în universul Ceasului, Tezaurul de denari romani de la Berchezoaia.

Pe lângă aceste expoziții, cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie vă invită să descoperiți și cele două exponate-vedete ale acestei săptămâni: capul unei statuete din lut și Penticostarion – Blaj, 1768. Primul exponat ”este capul unei statuete feminine grecești (de Tanagra) menționat în inventarul 1898-1903, nr. 19, provenind din colecția lui S. Teleki și care se presupune că a fost adus de la Pompei”, specifică muzeograf Radu Cardoș.

În ceea ce privește Penticostarionul, acesta a fost ”imprimat în Tipografia Mănăstirii Bunei Vestiri din Blaj, în anul 1768, în timpul împărătesei Maria Terezia. Lucrarea a apărut în limba română cu caractere chirilice, fiind folosită în oficierea serviciului divin”, menționează muzeograf dr. Marius Câmpeanu, acesta precizând totodată că ”exemplarul expus, după cum reiese din însemnările marginale, provine din localitatea Strâmbu Băiuţ”.

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Muzeelor, azi accesul la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este liber.

Mai multe despre exponatele săptămânii găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (foto capul statuetei – credit Zamfir Șomcutean, foto Penticostarion – credit Marius Câmpeanu)

CITEȘTE ȘI:
De Ziua Internațională a Muzeelor, Planetariul Baia Mare vă invită la o vânătoare de mistere
Acces gratuit la Muzeul de Istorie și Etnografie din Vișeu de Sus
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Maramureșean – intrare liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.