”În semn de apreciere și respect pentru munca depusă de către mamele și bunicile noastre în confecționarea portului tradițional, noi venim în întâmpinarea dumnevoastă cu o mică provocare: îmbrăcați astăzi un costum popular sau o piesă a unui costum, haideți în vizită la muzeul nostru, iar noi vă răsplătim cu intrarea gratuită”, vin cu propunerea cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Tradițional, sunteți invitați să (re)descoperiți expoziția permanentă de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în cadrul căreia există o impresionantă colecție de port tradițional de sărbătoare, reprezentativ pentru cele patru zone etnografice ale județului (Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Țara Codrului) și nu numai. ”Fie că sunt făcute din cânepă, bumbac sau in, hainele țărănești și-au primit tot mai mult aprecierea o dată cu dispariția lor și înlocuirea cu «hainele domnești». Încetul cu încetul ne-am îndreptat sufletul către ele, le-am (re)descoperit, (re)pus în valoare, (re)folosit și reconsiderat. Dacă o facem bine sau mai puțin bine, asta e de vorbit mult și bine…”, spun reprezentanții muzeului.
Ultima oră de intrare la muzeu este 17.30.
Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015 pentru a evidenția ”valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Muzeul Satului | Intrare liberă pentru cei îmbrăcați în port popular