Gala ”Tezaure Umane Vii” are loc în Baia Mare în perioada 20-23 septembrie. Un eveniment în cadrul căruia vor fi omagiați deținătorii acestui titlu din anul 2023, după acum anunță organizatorii.

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. ”Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, cât și creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg”, menționează sursa citată.

În acest context este organizată Gala ”Tezaure Umane Vii”. Publicul larg este invitat să participe miercuri, 20 septembrie, de la ora 17.00, la Casa Lăpuș de la Muzeul satului din Baia Mare, la evenimentul ”Viu Grai”. Cuprinde prezentarea colecției Nicolae Pițiș (”Tezaur Uman Viu” 2011), expoziția fotografică semnată Nicolae Rafael Stoian și un recital susținut de Maria Casandra Hauși. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Socio-Culturală Doina Neamul. Tot mâine, la Muzeul satului se vor derula ateliere meșteșugărești între orele 16.00 și 20.00.

Joi, 21 septembrie, la ora 9.00 începe Conferința cu participare internațională “Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării și valorizării peisajului cultural imaterial”. Conferință organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial. Conferința este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. La eveniment participă specialiști în domeniul patrimoniului cultural din țară și din străinătate. Are loc în amfiteatrul Facultății de Litere. La Teatrul Municipal Baia Mare, de la ora 16.00, are loc Gala ”Tezaure Umane Vii” 2023.

Vineri, 22 septembrie, de la ora 9.00, se desfășoară workshop-ul ”Rolul comunităților în prezervarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial”. Pe ”harta” evenimentului figurează Desești, Săcel (Vasile Șușca și Dumitru Mecleș – Tezaure Umane Vii), Sighetu Marmației (Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș”) și Săpânța (In Memorian Dumitru Pop-Tincu – Tezaur Uman Viu).

Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, organizează Gala „Tezaure Umane Vii”. Evenimentul se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Consiliul Județean Maramureș

CITEȘTE ȘI: În Baia Mare are loc ”Promenada inimilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.