Orchestrele și Corurile Radio România își continuă stagiunea pe calea undelor, prin concertele transmise în direct de la Sala Radio, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live pe Internet.

Dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, violonistul Alexandru Tomescu și un program Mozart/Beethoven definesc afișul evenimentului programat miercuri, 4 noiembrie (de la ora 19.00), primul concert al lunii noiembrie transmis LIVE de la Sala Radio. Alexandru Tomescu (foto), ce interpretează pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, propune publicului Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră de Mozart.

Cristian Mandeal se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări. Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Alexandru Tomescu a concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur, Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Élysées.

Sub semnul Anului Internațional Beethoven (250 de ani de la naștere), în a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 1.

Joi, 5 noiembrie (tot de la ora 19:00), doi dintre soliștii instituției, a căror carte de vizită vorbește de la sine – violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail – încântă publicul de acasă cu un eveniment muzical de excepție, din seria de 3 recitaluri cu Integrala celor zece sonate pentru vioară și pian compuse de Beethoven. Veți asculta de la Sala Radio Sonatele nr. 1, 5 – Sonata Primăverii și Sonata nr. 8.

Gabriel Croitoru deține, din 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”. Violonistul a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a.

După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii ”Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Concertele sunt transmise în direct de la Sala Radio pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. O parte dintre concertele stagiunii vor fi în plus transmise și în streaming live pe pagina oficială de Facebook a Orchestrelor și Corurilor Radio și pe cea a postului Radio România Muzical.

Sursă informații și foto: Radio România Cultural (credit foto: Bogdan Dinca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.