113 poezii, a opta carte de versuri, un eveniment și multe, foarte multe nuanțe sentimentale. Cam așa se rezumă invitația lansată de jurnalistul Mircea Grumaz pentru mâine, 5 octombrie.

  • un slalom între cronici și versuri

Jurnalistul Mircea Grumaz trăiește de ani mulți în preajma arenelor de sport. Scrie avancronici și cronici, ia declarații, construiește interviuri, pune cap la cap statistici, anticipează, analizează. Eu nu știu sigur, dar cred că nici el nu știe precis, pe câte stadioane a fost, în câte săli de sport a pășit, câte meciuri a urmărit, cu câți oameni de sport a dialogat. De câțiva ani, face un slalom spectaculos, trecând de la statisticile din cronici de meci la versuri potrivite, la sentimente mărturisite, la sensibilități și nostalgii recunoscute. În vremuri în care moda este să îți ascunzi cu cerbicie vulnerabilitățile, Mircea uită de neutralitatea impusă de cronici și ignoră cu bună știința moda sentimentelor fardate, punându-și în versuri sufletul.

La slalomul lui printre cronici și versuri ne invită să îi fim alături. Așa că mâine nu ne invită la un meci, așa cum ne-a obișnuit. Mâine ne poftește la o lansare de carte. De la ora 17.00, la restaurantul Rustika (gazde, Cosmin și Simona Poruțiu), are loc lansarea volumului de versuri “Respir”, semnat Mircea Grumaz.

Prefața este semnată de Corina Dașoveanu, ”una dintre prietenele mele bune și o scriitoare de excepție”, spune Mircea. ”Dacă lumea te-ar ști așa cum te știu eu de bine, cu fericirile tale curate, cu melancoliile tale, cu cu poantele tale, cu simplitatea ta complicată… (…) Tu ești un om altfel. Ești rar. Ai atâta sensibilitate… De asta mi-am dat seama încă de la primele noastre convorbiri telefonice. Când mi-ai povestit despre dragostea ta pentru Alexandra. Nu am să divulg nimic, poeziile tale cuprind toată această dragoste fără seamăn… Nu există Mi fără Ale… Ce lungi metafore de viață ai străbătut, Mi…”, spune Corina.

  • ”niciodată n-am știut să respir cum trebuie…”

”Respir” propune 113 poezii. Poezia care dă titlul volumului apare pe coperta patru, este ultima scrisă pentru acest volum și ”îi este dedicată (la fel și cartea) Alexandrei Niculescu, iubirea mea eternă”, mărturisește jurnalistul. Și tragem (discret) cu ochiul spre ”respir”: ”niciodată n-am știut să respir cum trebuie… / ba îți luam tot aerul, / ba nu știam să-ți ating atmosferele, / ba îți stârneam vântul, / ba mă temeam de orice”.

Este a opta carte de versuri care poartă semnătura jurnalistului. Au mai apărut: ”Ce mă mai râd!” (1997), ”Aburi Groși” (2016), ”Să dormi frumos!” (2017), ”Ale și Mi” (2017), ”După” (2018), ”Albastru” (2019), ”Du-te-n plâns” (2019).

”Respir” apare la Editura Eurotip din Baia Mare (director, Pamfil Godja). Cartea costă 30 de lei și poate fi procurată doar de la autor. Pentru achiziție, detaliile le găsiți aici.

Sursă foto: Mircea Grumaz și Rustika

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.