Sub rezerva condițiilor meteo prielnice (dacă plouă sau este înnorat, evenimentul va fi anulat de la sine), Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare invită publicul la un program de observare astronomică a eclipsei parțiale de lună. În această seară, după ora 20:30.

Specialiștii muzeului băimărean descriu fenomenul:

”Luna va trece prin umbra Pământului între orele 22:36 – 23:53 (ora locală), creând o eclipsă parțială lunară. Eclipsa va fi vizibilă din orice locație terestră unde Luna se află deasupra orizontului la acel moment, incluzând Asia, Rusia, Africa, cele două Americi, Europa, Antarctica și Oceania.

Va fi vizibilă din Baia Mare pe cerul sud-estic. Luna va rezida la 49 grade deasupra orizontului la momentul maxim al eclipsei, care survine la ora 23:15 (când 12% din discul lunar se va afla în umbră).

Eclipsa va începe la 21:03, când luna intră întâi într-o regiune a umbrei Pământului numită penumbră. În această parte exterioară a umbrei Pământului, un observator de pe Lună ar putea vedea Pământul obturând parțial, dar nu acoperind complet, discul solar. Ca rezultat, strălucirea Lunii va începe să se diminueze, pe măsură ce este tot mai puțin puternic iluminată de Soare, dar rămâne iluminată.

La 22:36, marginile discului Lunii vor intra în umbra Terrei. La ora 23:53 Luna se va afla complet în afara umbrei Pământului. Eclipsa parțială se încheie. Dar numai la ora 01:27 Luna va părăsi penumbra Terrei.”

Sursă informații: Planetariul Baia Mare. Foto (c) eZiarultău.

CITEȘTE ȘI:
În această noapte se schimbă ora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.