”Intermeridian online”, o călătorie muzicală prin muzee și colecții de artă din România

Violonista Diana Jipa și pianistul Ştefan Doniga vor susține o serie de concerte în interiorul unor muzee și colecții de artă din România, mai puțin cunoscute publicului larg. Concertele vor fi precedate de un tur ghidat al spațiului unde se desfășoară evenimentele.

”Proiectul presupune realizarea concertelor în interiorul unui muzeu sau colecție de artă din România, concentrându-se pe colecțiile de artă românească mai puțin cunoscute publicului larg. Repertoriul muzical inclus în proiect cuprinde creații semnate de cei mai importanți compozitori români ai prezentului: Adrian lorgulescu, Ulpiu Vlad, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Roman Vlad, Remus Georgescu și Vlad-Răzvan Baciu. Concertele vor fi precedate de un tur ghidat al spațiului unde se desfășoară evenimentul, atât din interiorul cât și din exteriorul clădirii și se va concentra pe colecțiile de artă vizuală”, informează Institutul Cultural Român.

Violonista Diana Jipa și pianistul Ştefan Doniga vor susține o serie de șase concerte care vor fi difuzate, în perioada 28 octombrie – 1 decembrie, pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical, pe cea a Institutului Cultural Român, precum și pe conturile celor doi artiști.

Recitalurile, care vor fi difuzate în fiecare miercuri timp de șase săptămâni, fac parte din proiectul cultural ”Intermeridian”, consacrat creației artistice românești și deschiderii sale către toate categoriile de public. ”În contextul actual, în care atât participarea la concerte publice de factură clasică, precum și posibilitatea de vizitare a obiectivelor culturale sunt încă plasate sub o anumită incertitudine, proiectul «Intermeridian online» propune o alternativă extrem de accesibilă și atrăgătoare – dar și de cel mai înalt nivel artistic și tehnic – pentru aceste activități atât de necesare vieții și educației publice”, indică aceeași sursă.

”Artele sunt meridiane ale sufletului uman care se întrepătrund și se desfac în fiecare dintre noi ca în poli ai frumuseții și sensibilității. Ne-am propus să călătorim în acest univers infinit al creației artistice și să unim meridianele muzicii, artelor plastice și poeziei cântând în locuri superbe din România, vizitând muzee, castele, ateliere ale artiștilor și întâlnind oameni minunați, dornici să împartă cu noi din bogăția spiritelor lor”, a spus pianistul Ştefan Doniga.

Repertoriul va fi unul de muzică contemporană românească, cu un conținut aflat în strânsă legătură (culturală, geografică, istorică) cu obiectivele prezentate și deosebit de accesibil pentru publicul larg.

Program

Miercuri, 28 octombrie – Muzeul Vieții Transilvănene, Castelul Kalnoky, Micloșoara, jud. Covasna;
Miercuri, 4 noiembrie – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj;
Miercuri, 11 noiembrie – Colecția de pictură și artă monumentală Petru Botezatu (Zalău, Arad, Deva);
Miercuri, 18 noiembrie – Muzeul de Artă Modernă Constanța (cuprinde Muzeul Nicolae Grigorescu și Muzeul Ion Jalea);
Miercuri, 25 noiembrie – Colecția de artă plastică contemporană Nicolae Sofianu (Râmnicu Vâlcea);
Marți, 1 decembrie – Muzeul George Enescu, București.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.