Ghizii de la Complexul Astronomic Baia Mare, dotați nu doar cu materiale de protecție, dar și cu… ”cu prudență planetariană”, vă așteaptă de luni până vineri să călătoriți în cosmos.
Complexul Astronomic Baia Mare a fost activ chiar și în vreme de pandemie, în lunile martie – mai având în derulare două proiecte: Erasmus Plus ”UNITRIP. Universe to reach? In Planetarium” și cel în parteneriat cu Biroul de Informații Publice al Agenției Spațiale Europene, dedicat aniversării a 30 de ani de astronomie de pe orbita Pământului de către Telescopul Spațial Hubble.
Primul proiect – dezvoltat în parteneriat cu Planetariul din Brno (Cehia), Planetariul Hamburg (Germania), Planetariul Budapesta (Ungaria), Planetariul Hurbanovo (Slovacia) și Planetariul Zielona Gora (Polonia) – vizează printre altele realizarea unui spectacol digital de planetariu dedicat influenței tehnologiilor spațiale în viața cotidiană, în special a sateliților artificiali, spectacol finalizat care ar fi trebuit să fie lansat global în cadrul ”Fulldome Festival Brno”, din iunie 2020, festival care a fost reprogramat pentru 2021.
În ceea ce privește cel de al doilea proiect, Complexul Astronomic Baia Mare a fost unica locație din România desemnată pentru a găzdui, în 2020, evenimentul aniversar. ”Posterul și animațiile imersive către această țintă cosmică sunt integrate deja în circuitul de vizitare al planetariului, încă din 15 mai. De asemenea, printr-o intensă activitate online, dedicată acestei aniversări, am reușit să ne sincronizăm cu NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) pentru aniversarea în bune condiții a Telescopului Spațial”, precizează reprezentanții Complexului Astronomic Baia Mare.
În prezent, se lucrează la coloana sonoră în limba română a unui nou show de planetariu, ”Cosmix”, oferit de Planetariul Brno, dedicat tuturor celor cu vârste mai mari de 6 ani. ”Acest spectacol nou, care se va alătura curând galeriei de spectacole digitale de planetariu oferite de Complexul Astronomic Baia Mare, este o călătorie în viața astronauților, urmărind pregătirea lor, lansarea cu racheta spațială și activitățile și experimentele științifice realizate în spațiul cosmic. În condițiile relansării cursei pentru Lună și planeta Marte, acest spectacol ne poate încuraja aspirațiile de a călători noi înșine în spațiu, peste numai câțiva ani”, informează cei de la planetariul băimărean.
Vizitarea planetariului se poate face în bune condiții și este sigură, precizează cei de la Complexul Astronomic Baia Mare, menționând că ghizii sunt dotați nu numai cu mănuși de protecție, mască, vizieră, ci chiar și cu… ”cu prudență planetariană”. Așadar sunteți invitați să călătoriți în cosmos de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00, cu acces la spectacolele digitale full-dome de la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00.
Sursă informații și foto: Complexul Astronomic Baia Mare