Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează duminică, 22 octombrie, începând cu ora 15:00, un marș de sensibilizare și de protest împotriva violenței asupra femeilor și fetelor.

”Cifrele ce reflectă dimensiunile violenței de gen în România continuă să crească, sunt depuse tot mai multe sesizări ale cazurilor de violență domestică și de violență sexuală, crește numărul intervențiilor. Statistica IGPR pentru 2022 arată că au fost 90.174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12.972 de ordine de protecție provizorii”, se arată în comunicatul ASSOC remis redacției.

Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor!” este organizat anual și ajunge în acest an la ediția 9. Va avea loc simultan în București, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Mizil, comuna Valea Seacă și în Baia Mare.

”Participanții la marș ies în stradă pentru a cere finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003. La protest se va trage un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, din cauza stigmatului misogin, rasismului și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate”, menționează sursa citată.

Revendicările marșului

● Fetele/femeile care devin victimele violenței domestice să fie în siguranță.
● Fetele și femeile de etnie romă și fetele și femeile din toate categoriile socio-economice să fie crezute, tratate cu atenție și respect.
● Victimele violenței domestice să își poată construi o viață așa cum își doresc.
● Victimele violenței sexuale să fie respectate, crezute și sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege.
● Copiii martori la violența domestică să fie protejați cu adevărat.
● Să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici.
● Serviciile sociale să acționeze în colaborare inter- și intra- instituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor.

În Baia Mare, marșul va urma traseul: Piața Libertății (plecare) – str. Gheorghe Șincai – str. Culturii – bd. Regele Mihai – bd. Unirii – str. Progresului – str. Culturii – Piața Revoluției (sosire).

Pentru prima dată, Baia Mare se alătură acestui demers prin asociațiile Pirita Children, Autism Baia Mare, City Makers, Suflete Verzi, HHC, ACCFUNBM, Young Roma Maramureș și ASSOC.

Alte detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.