Ziua Artistului Plastic Băimărean este celebrată în 5 mai. Zi care marchează momentul întemeierii Școlii Libere de Pictură în Baia Mare de către pictorul și pedagogul maramureșean Hollósy Simon. Se întâmpla în anul 1896. ”Fenomen artistic și cultural înscris în coordonatele paneuropene, apoi internaționale specifice epocii primei mondializări, menționează reprezentanții Coloniei Pictorilor.

5 mai nu reprezintă doar o zi de sărbătoare culturală a comunității artistice băimărene sau de comemorare a istoriei și spiritului locului, ci și un proiect multianual conceput și fondat în 2004. ”Proiectul panourilor urbane care reproduc lucrările de artă ale artiștilor băimăreni în tehnica emailului pe metal realizate de artistul plastic din Ungaria, Balanyi Karoly, se dezvoltă an de an, astfel încât acum numărăm 25 de panouri, însoțite de această dată de un material scris și audio, prezente și pe o hartă interactivă”, precizează sursa citată.

La Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, începând cu ora 17.00, va avea loc decernarea premiului ”Artistul anului 2023”, precum și vernisarea expozițiilor cu creațiile artiștilor băimăreni, respectiv cu lucrările de atestat ale elevilor de la Colegiul de Arte Baia Mare. Tot cu acest prilej vor fi lansate atelierele de formare artistică pentru culoare, gravură, volum și desen destinate publicului iubitor de artă. Atelierele vor fi organizate în Pavilionul Olos. Îndrumători vor fi artiști plastici profesioniști, membri ai Filialei UAPR Baia Mare.

Ziua Artistului Plastic Băimărean – program

10.00: depunere de flori la Pantheon – Cimitirul Horea I
11.00: depunere de flori la Pnatheon – Cimitirul Dealul Florilor
12.00: dezvelirea panourilor urbane cu reproduceri după lucrări de artă – centrul istoric al orașului
17.00: decernarea premiului ”Artistul anului 2023”; vernisajul expozițiilor ”Ziua Artistului Plastic Băimărean” și ”Atestat Arte Vizuale – Colegiul de Arte Baia Mare” – Colonia Pictorilor

Sursă informații: Colonia Pictorilor. Sursă foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

CITEȘTE ȘI:
Cine a fost cel dintâi artist modern profesionist originar din Baia Mare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.