Prima ediție a Festivalului național ”Ethnologica Film Fest” are loc azi și mâine în Baia Mare. Un eveniment gândit pentru cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional. Șapte scurtmetraje au ajuns în finală, inclusiv trei din Maramureș.

Șapte scurtmetraje în finală

Festivalul național ”Ethnologica Film Fest” îşi propune descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film de scurtmetraj cu tematică etnologică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional. Au intrat în concurs filme cu durata între 12 și 20 de minute.

Azi, între orele 14.00 și 17.00, la Teatrul Municipal Baia Mare vor fi proiectate filmele ajunse în finală. Este vorba despre șapte scurtmetraje: „Scoaterea oilor și constituirea turmelor la Budești” (Pamfil Bilțiu, Maramureș), ”Povestea unei case meșteșugite” (Ioana Dorobanțu, Timiș), ”The Marble Village” (Ioana Dorobanțu, Timiș), „Povestea ceterașului fără mână” (Sorin Grecu, Cluj), „Nopți de Sânzâiene” (Nicoară Mihali și Ioan Teglaș, Maramureș), „Masca- călătorie în lumea imaginarului” (Daniel Pop, Maramureș), „Urzeala vremurilor” (Alina Zară, Brașov).

Mâine are loc gala laureaților

Mâine, de la ora 15.00, în foaierul teatrului va fi lansată revista ”Memoria Ethnologica”, nr. 86-87. De la ora 16.00 începe galalaureaților primei ediții de ”Ethnologica Film Fest”. Se acordă Marele Premiu; premiile I, II și III; 3 mențiuni.

”Filmele ne vor oferi un periplu, o călătorie interesantă prin țară, o terapie a sufletului, o terapie prin măști, un catharsis, o curățare prin foc, un strigăt dureros după ceea ce a fost și s-a pierdut în negura timpului, o dramă a celor rămași singuri în spațiul lor sacru, înfruntand orice greutate, o lecție de viață a celor cu care în pofida faptului că viața nu a fost prea darnică, au reușit să învingă vicisitudinile vieții”, spun organizatorii.

”Ethnologica Film Fest” este un eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. În parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Facultatea de Litere de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Sursă informații și foto: Ethnologica Film Fest, Facebook / Centrul Culturii Tradiționale Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Răzvan Stoica, Stradivarius și un popas muzical baroc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.