În această seară, pe TVR 2, de la ora 20, puteți vedea comedia românească ”Directorul nostru” (1955), regia Jean Georgescu, cu Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Ramadan.

Povestea foarte pe scurt: Gheorghe Ciubuc (Grigore Vasiliu-Birlic), un funcţionar modest, angajat al unei instituţii numite DRGBP, este chemat la un dialog cu directorul (Alexandru Giugaru), căruia îi raportează că „ceva scârţâie” în instituţia lor. În realitate, cele care scârţâie sunt scaunele colegilor săi, dar formularea este luată în sens metaforic şi duce la o reacţie în lanţ, cu controale de la minister, care se lasă cu demiterea directorului şi transferul lui Ciubuc.

„Filmul meu atacă violent moravurile birocratice practicate în unele din instituţiile noastre, condamnă prin ascuţişul satirei pe acei funcţionari cu răspunderi mari sau mai mici care, cu bună ştiinţă, tolerează aceste stări de lucruri, cultivând servilismul, chiulul, necinstea. Acţiunea nuvelei are loc într-un spaţiu limitat impropriu pentru desfăşurarea unui film. Riscam să-i dăm un caracter static, obositor. Devenea, aşadar, necesar să extindem acţiunea, să introducem câteva scene de aerisire care să permită actorilor mai multă mişcare, să implice schimbări de decoruri, varietate în compoziţia imaginilor” – Jean Georgescu, 1955.

Sursă informații: TVR. Foto: captură video

CITEȘTE ȘI: O expoziție despre cei 12 copii ai academicianului Ioan Mihalyi de Apșa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.