Muzeul Național al Literaturii Române organizează prima ediție a Festivalului Internațional ”Matei Vișniec” în perioada 21-27 martie, marcând, prin prima și ultima zi ale proiectului, două date importante în calendarul cultural: Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Mondială a Teatrului.

În fiecare zi, începând cu ora 11.00, pe pagina de Facebook, pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) și pe platforma culturaindirect.ro, vor fi postate ”Diminețile festivalului” – o serie de lecturi din creațiile proprii ale poeților invitați, care locuiesc în țară sau în străinătate: Anca Mizumschi (SUA), Irina Nechit (Republica Moldova), Florin Iaru, Carmen Veronica Steiciuc, Vlad Berariu, Teodor Dună, Andrei Codrescu (SUA).

Serile festivalului sunt dedicate dramaturgiei și cinematografiei. Piese de teatru, montate de regizori din România, Franța, Italia, Spania, Brazilia și Uruguay, performance-urile ”Decomposed Theatre”, concepute de opt regizori din cadrul Trupei de Teatru Trap Door, coordonate de regizoarea americană Beata Pilch, lecturi de tip ”maquette” ale actorilor trupei de teatru L’Échoscène din Franța, spectacolul de marionete semnat de Eric Deniaud, precum și adaptarea cinematografică ”Dinții”, în regia lui Rareș H. Stoica, vor fi postate în regim live pe pagina de Facebook a MNLR, alături de conferințele susținute de George Banu, teatrolog, eseist și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris.

”Din 21 martie, Teatrul Național Radiofonic – partener al proiectului – va lansa, pe site-ul www.eteatru.ro, colecția Matei Vișniec, o bogată arhivă de spectacole radiofonice realizate după piesele sale de teatru. Matei Vișniec se află în topul dramaturgilor cu cele mai multe piese de teatru radiofonic jucate, alături de nume precum Shakespeare, Cehov și Caragiale”, se arată în comunicatul MNLR.

Organizat sub semnul Zilei Internaționale a Francofoniei, proiectul este realizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Matei Vișniec locuiește în prezent la Paris, unde ajunge pentru prima oară la 31 de ani, în 1987. Este poet, dramaturg, romancier și jurnalist. ”Este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt montate în fiecare an la binecunoscutul Festival de la Avignon, fiind traduse în peste 20 de limbi şi jucate în peste 50 de ţări”, informează sursa citată. Ca jurnalist, a lucrat la BBC (Anglia), iar din 1990 până în prezent, la Radio France Internationale (RFI). Devine cetăţean francez în 1993, păstrându-și însă şi cetăţenia română.

Mai multe informații despre Matei Vișniec, precum și programul festivalului sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Național al Literaturii Române

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.