Festivalul și Concursul ”Enescu” online încep de astăzi, 23 aprilie, cea de-a doua lună de program transmis gratuit pe site-ul festivalului, incluzând concerte de referință din arhivă cu artiști renumiți precum dirijorii Vasily Petrenko, Maxim Vengerov, Gabriel Bebeșelea și Michael Sanderling, soprana Diana Damrau, pianiștii Evgeny Kissin și Nobuyuki Tsujii.

”Dedicăm cea de-a doua lună de transmisiuni online gratuite din cadrul Festivalului și Concursului <<Enescu>> încrederii în oameni și în capacitatea lor infinită de a se reinventa. Programul este bogat în lucrări clasice, iubite de publicul larg, cu compoziții de Enescu, Liszt, Rahmaninov, Ceaikovski și alții. Vom avea și o lucrare specială, opera <<Moise și Aron>>, pentru care Festivalul <<Enescu>> a fost nominalizat la International Opera Awards 2020. (…)De aici, sperăm ca cei care ne urmăresc să-și găsească inspirația și încrederea în resursele lor și ale omenirii de a se reinventa și de a deveni mai bună, indiferent de cât de mari sunt provocările”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului ”Enescu”.

Site-ul www.festivalenescu.ro a prezentat, începând cu 18 martie, un adevărat festival online de muzică clasică, cu înregistrări din edițiile anterioare ale celor două evenimente pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate. ”Este modalitatea prin care Festivalul <<Enescu>> își aduce contribuția în lupta pe care umanitatea o poartă împotriva COVID-19, urmând modelul lui George Enescu. Marele muzician s-a implicat, prin puterea vindecătoare a muzicii, în ajutorarea răniților din Primul Război Mondial”, se arată pe site-ul festivalului.

Peste 45.000 de vizitatori unici din toată lumea au urmărit concertele transmise în prima lună de #EnescuOnline.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ENESCU ONLINE: 23 aprilie – 13 mai
🎼 23-25 aprilie: Orchestra Națională a Franței, Emmanuel Krivine (dirijor), Evgeny Kissin (pian). În program: Liszt – Poemul simfonic Mazeppa; Liszt – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în la major și Musorgski/Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.
🎼 26-28 aprilie: Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Gabriel Bebeşelea (dirijor), Ray Chen (vioară). În program: Enescu – Pastorală – fantezie; Korngold – Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 35 și Ceaikovski – Simfonia Manfred.
🎼 29 aprilie-1 mai: Orchestra Română de Tineret, Michael Sanderling (dirijor), Nobuyuki Tsujii (pian). În program: Ligeti – Concertul Românesc; Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor op. 18 și Brahms/Schoenberg Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor op. 25.
🎼 2-4 mai: Concertul de deschidere al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2018. Corul și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Gabriel Bebeşelea (dirijor), Iosif Ion Prunner (dirijor cor), Stefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) și Josu De Solaun (pian), câștigătorii premiilor I la secțiunile de interpretare ale Concursului Enescu, ediția din 2014. În program: Tian Tian – Concerto for Orchestra (lucrare distinsă cu premiul I la secțiunea Compoziție a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2016); Paul Constantinescu – Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră; George Enescu – Poema Română 1.
🎼 5-7 mai: Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, Maxim Vengerov (dirijor). În program: Enescu – Baladă pentru vioară și orchestră (Solist: Maxim Vengerov); Ceaikovski – Andante Cantabile pentru violoncel și orchestră (Solist: Gautier Capuçon, violoncel); Ceaikovski -Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră op. 33 (Solist: Gautier Capuçon); Ceaikovski – Simfonia a VI-a în si minor op. 74, Patetica.
🎼 8-10 mai: Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”, Vocalconsort Berlin, Lothar Zagrosek (dirijor), Iosif Ion Prunner (dirijorul corului), Nona Ciobanu & Peter Košir (regia multimedia). În program: Schoenberg – Moise și Aron.
🎼 11-13 mai: Orchestra Naţională din Lille, Vlad Vizireanu (dirijor), Sergey Khachatryan (vioară), Timothy Ridout (violă). În program: Enescu – Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste op. 33; Brahms – Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 77 și Berlioz -Simfonia op. 16, Harold în Italia.
🎼 14-16 mai: Diana Damrau (soprană) și Xavier de Maistre (harpă). În program: cântece și interludii instrumentale de Felix Mendelssohn, Franz Liszt, George Enescu, Serghei Rahmaninov, Vladimir Aleksandrovici Vlasov, Reynaldo Hahn, Henriette Renié, Francis Poulenc.
🎼17-19 mai: Orchestra Filarmonicii din Oslo, Vasily Petrenko (dirijor), Johannes Moser (violoncel). În program: Richard Strauss – Poemul simfonic Don Juan; Enescu – Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră op. 8 și Ceaikovski – Simfonia a V-a în mi minor op. 64.
🎼 20-22 mai: Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Vassily Sinaisky (dirijor), Nelson Freire (pian). În program: Beethoven – Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în sol major op. 58 și Mahler -Simfonia I în re major.

ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, a obținut acordul de difuzare online a concertelor și a recitalurilor înregistrate în cadrul edițiilor din 2018 și, respectiv, 2019, ale celor două evenimente. Programul va fi asemenea unui program de sală, cu diferența că fiecare concert va rămâne postat pe site timp de trei zile. Maratonul muzical va dura pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu. Informațiile vor fi disponibile pe www.festivalenescu.ro.

Festivalul Enescu își îndeamnă publicul să respecte regulile de distanțare socială și, în loc să cumpere bilete la concerte, să facă donații pentru organizațiile neguvernamentale credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente și materiale necesare rezistenței în fața virusului.

”Festivalul <<Enescu>> este singurul eveniment de profil din lume care oferă gratuit acces la arhiva sa, pe măsură ce primește acordul de difuzare online a concertelor și recitalurilor de la artiști”, se menționează în comunicat.

Sursă informații și foto: Festivalul și Concursul ”George Enescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.