Festivalul-concurs de interpretare vocală și instrumentală ”Viorel Costin” are loc la Centrul Cultural Sighetu Marmației în 15 și 16 noiembrie. Va fi a VI-a ediție. ”Concursul județean de interpretare a cântecului maramureșean dedicat marelui interpret de muzică populară Viorel Costin are drept scop descoperirea de tinere talente și contribuția lor la culegerea, conservarea, valorificare și promovarea folclorului reprezentativ Maramureșului”, se arată în regulamentul festivalului.
Competiția se desfășoară pe două secțiuni – soliști vocali și soliști instrumentiști -, fiind deschis interpreților amatori din Maramureș, cu vârste între 12 și 25 de ani. Mâine, de la ora 16.00, începe spectacolul-concurs. Gala laureaților este programată joi, de la ora 15.00. Invitată, Ana Munteanu.
Viorel Costin (7 august 1950 – 4 septembrie 1998) își începe studiile muzicale pe băncile Liceului ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației. Bifează primul succes în 1969, la Festivalul Artistic Național al Elevilor, unde câștigă premiul I cu lieduri compuse de Frantz Schubert și Giacomo Carissimi. În același an se înscrie la Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic Brașov. Acompaniat de Ansamblul Maramureșul, în 1971 câștigă Trofeul ”Steaua fără nume”. Urmează colaborarea cu Electrecord, care îi editează trei discuri intrate în fonoteca de aur a muzicii populare românești. Își completează studiile la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București. Urmează colaborări cu diferite ansambluri din țară, turnee în țară și peste hotare, imprimări de discuri și casete audio. Doar câteva repere din cartea de vizită a artistului născut în Mara.
Festivalul-concurs de interpretare vocală și instrumentală ”Viorel Costin” este organizat de Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, alături de Centrul Cultural Sighetu Marmației.
Sursă informații și foto: Centrul Cultural Sighetu Marmației
CITEȘTE ȘI:
”Acasă e Crăciunu’”: tradiții de iarnă, colinde strămoșești, jocuri cu măști