O expoziție de caligrafie japoneză, realizată de cursanţii Cercului de japoneză, sub îndrumarea prof. Annamaria Farkas, a fost vernisată ieri la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” – Secţia pentru copii. Expoziția conține atât ”kanji” (ideograme), cât și renumitele haiku-uri japoneze de la poeți precum Matsuo Bashō, Takarai Kikaku, Fukuda Chiyo-ni, transcrise în Hiragana (sistem de scriere fonetică).

La realizarea lucrărilor, elevii au folosit pensule de caligrafie japoneze, tuș și hârtie specială pentru caligrafia japoneză.

”Shodō” (caligrafia japoneză) este o formă tradițională a artelor frumoase japoneze, constând din diferite stiluri, cele de bază fiind ”Kaisho” (standard), ”Gyōsho” ( semi cursiv) și ”Sōsho” (cursiv). ”Lucrările maeștrilor caligrafi care stăpânesc rafinamentul artei oglindesc trăirile sinelui, fiind o fotografie de moment a sufletului artistului. Pentru a atinge armonia perfectă între pensulă și trăirile interioare ale artistului, este nevoie de ani mulți de exercițiu atât caligrafic, cât și spiritual”, se menționează în comunicatul bibliotecii.

Expoziția Cercului de japoneză poate fi vizitată la Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” până în 31 ianuarie.

Sursă informații și foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.