Expoziția temporară ”Fortificația romană de la Coștiui – Imaș” prezintă rezultatele cercetărilor unei structuri de pământ localizată pe Dealul Imaș, în satul Coștiui, efectuate în toamna anului 2019 de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”Fortificația este comparabilă cu un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană în mișcare în timpul campaniilor. Punctul se află la 70 km nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/Samum și Ilișua/Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis”, precizează reprezentanții muzeului.

Vernisajul are loc azi, de la ora 13.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Veți descoperi în cadrul expoziției ”două cuie (clavii caligarii) de caligae, sandale romane, specifice legionarilor romani și câteva (șapte) cuie din fier folosite, probabil, la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre cuie, incomplet, este de tipul cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, unele incomplete, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă”, după cum informează sursa citată.

Expoziția poate fi vizitată pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Muzeul de Istorie și Arheologie | Un cui din vremea romanilor, exponatul săptămânii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.