”Exclusiv în România”, ediție de sărbătoare în Maramureș

Cristian Tabără şi Cristina Şoloc, împreună cu echipa emisiunii „Exclusiv în România”, invită telespectatorii TVR 1 la o călătorie prin Maramureș. Duminică, 16 aprilie, de la ora 17.00.

„Pentru că maramureşenii şi-au încrustat credinţa în lemnul munţilor, călătoria noastră pornește direct din vârf. Mai întâi urcăm pe Dealul Babelor din Văleni, la cel mai înalt fus cu țurgălăi din lume – un simbol al Maramureșului Istoric, de 19 m înălțime și aproape 1.000 kg. Fusul este unic nu doar prin mărime, ci și prin tehnica folosită la construcția lui. Meșterii populari au folosit tehnica rosturilor – îmbinarea perfectă a pieselor cioplite și sculptate, fără a fi bătut un cui”, explică jurnalista Cristina Şoloc.

În această ediție de sărbătoare a emisiunii „Exclusiv în România”, Cristian Tabără şi Cristina Şoloc pornesc pe urmele legendarului Pintea Viteazul. Unul dintre simbolurile luptei pentru dreptate și credință din Maramureșul Istoric și ”cel mai important român din secolul al 17-lea”, conform istoricului Ovidiu Densușianu. În urma lui au rămas multe legende, cântece, poezii, un film și câteva locuri care îi poartă numele.

„Ca să aflăm mai multe despre Robin Hood al Maramureșului, mergem în comuna Budești, unde a locuit, pentru o perioadă, Grigore Pintea. În Budești au biruit timpul trei biserici foarte vechi, de lemn, iar noi o vizităm pe cea mai mare și mai importantă dintre ele, pentru că acolo se păstrează zalele și coiful lui Pintea. Aflăm cât de adevărată este povestea, de la preotul paroh Ioan Oneștean”, spune Cristian Tabără.

Mergând tot pe urmele lui Pintea, următorul popas este Muzeul Național de Istorie și Arheologie Maramureș. Acolo unde sunt expuse câteva obiecte ale haiducului. Apoi, escală la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. ”Muzeografele Sorana Mișca și Oana Leșiu ne ajută să înţelegem cât este adevăr și cât legendă în ceea ce se știe despre Pintea Viteazul”, se arată în prezentarea emisiunii.

Ansamblul Național Transilvania i-a dedicat lui Pintea un tablou coregrafic spectaculos. Tablou realizat acasă la faimosul ceramist Daniel Leș. „Un loc care slăvește trecutul, unde mulți artiști își filmează videoclipurile și unde, astăzi, se pregătește masa de Paște, în stil tradițional moroșenesc”, spune Cristina Şoloc.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: TVR

CITEȘTE ȘI:
”Roșu tradițional românesc”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.