De la ora 17.00, azi, la TVR 1, ultima ediție „Exclusiv în România” din 2023 vorbește despre Maramureșul istoric. Popasuri diverse, teme interesante de discuție, personaje de neocolit.
”Mergem, de exemplu, la un muzeu al nobilimii române din Maramureș, ca să aflăm că rădăcinile românismului aici se măsoară, cel puțin documentar, începând de prin secolul al XIII-lea. La Vișeu de Sus, se află o frumoasă ctitorie privată – ctitoria Muzeului Nobilimii Maramureșene, care aparține familiei Filipașcu Piso. Istoricul Alexandru Filipașcu a descoperit în biblioteca Vaticanului, istoria medievală a Maramureșului, pentru care a fost omorât de comuniști, la 50 de ani. Fiica lui, Livia Piso, împreună cu soțul ei, marele tenor Ion Piso, i-au continuat lucrarea, al cărei rezultat este Muzeul Nobililor și Enciclopedia familiilor nobile din Maramureș”, explică Cristina Şoloc pentru site-ul TVR.
Un alt popas este la campionul mondial de canotaj, Vasile Tomoiagă. Cel care are în palmares inclusiv trei participări la Jocurile Olimpice (Los Angeles, Seul, Barcelona). Argint olimpic în 1984 și 1988. Aurul mondial din 1989, argint mondial în 1985 și bronz mondial în 1987. Este multiplu campion național al României și al Franței.
Cristina Șoloc și Cristian Tabără merg mai departe la Borșa. ”Pentru că acolo a trăit primarul Gavrilă Mihali Ștrifundă, cel care a schimbat istoria Maramureșului”, se arată în comunicatul TVR. Despre ce este vorba, aflați de la scriitorul Nicoară Mihali (autor, printre altele, a unei cărți despre Ștrifundă) și de la nepotul primarului Ștrifundă, Radu Titircă. Nu va fi ocolită pârtia olimpică din Borșa. „Vedem cum petrec locuitorii din Borșa Anul Nou, gătim, dansăm și ne veselim, cu oameni harnici, talentați și de omenie. Numai bunătăți v-am pregătit pentru astăzi”, garantează Cristina Şoloc şi Cristi Tabără.