În 9 și 10 iulie se vor desfășura manifestările culturale dedicate aniversării a ”55 de ani de excelență în educație astronomică și popularizare a științei de către planetariul băimărean”, anunță muzeograf Petru Ciprian Crișan de la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.

Marți, 9 iulie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc Simpozionul ”BAIA MARE PLANETARIUM – 55”. Invitat special, dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu – membru de onoare al Academiei Române.

Participanții la eveniment vor putea vizita, cu acest prilej, expoziția foto-documentară ”100 ani de eternitate” realizată de planetariul băimărean, cu resurse din Arhiva Media Zeiss. ”Cu un secol în urmă, în perioada august – octombrie 1924, pe acoperișul fabricii Zeiss, din Jena Germania, erau realizate primele demonstrații publice cu un planetariu de proiecție, «minunea din Jena», cum au fost numite aceste «prestații» ale primelor stele proiectate în interiorul unui dom. Expoziția încadrează și cele două proiectoare Zeiss, din 1969 și 2015, ale planetariului băimărean, ZKP1 – primul model de proiector optico-mecanic pentru planetarii mici – și ZKP4 – cel mai modern model de proiector LED optico-mecanic, pregătit pentru era digitală, cu cel mai clar, mai frumos și mai rafinat cer înstelat din România”, detaliază sursa citată.

La sediul Muzeului de Științe Astronomice, festinul astro-cultural continuă, de la ora 15.30, cu vernisajul expoziției de pictură inspirată de diversitatea uluitoare a luminilor și formelor cosmice, cu lucrări realizate de artistul plastic Victoria Labuhn. Mai apoi, în cupola planetariului, sunt programate două proiecții. ”Una de tip clasic, cu proiectorul optico-mecanc, iar cealaltă, o proiecție digitală, care va pune în valoare unul din cele două filme documentare full-dome realizate în cadrul proiectelor europene pe platforma Erasmus+ (anii de lansare sunt 2021, 2023) la care a participat Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare”, preciizează muzeograful.

Miercuri, 10 iulie, este zi dedicată ofertei culturale și turistice a Maramureșului, invitații putând vizita muzeele băimărene și o serie de atracții din Maramureșul istoric.

Planetariul din Baia Mare s-a deschis în 1 iulie 1969. Este primul planetariu public deschis în România și a fost -timp de aproape 50 ani- unicul planetariu public zonal în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș. Din 2015 deține cel mai modern planetariu opto-mecanic din țară.

Mai multe detalii, aici.

Sursă: Planetariul Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.