”Au început testele cu public pentru micro-planetariul digital ROVER de la RSA Cosmos, al doilea asemenea planetariu implementat în lumea întreagă”, anunță Petru Ciprian Crișan de la Complexul Astronomic Baia Mare.

Pentru început, două spectacole full-dome au fost selecționate: ”From Earth to the Universe” (De la Terra în Univers – o călătorie ce prezintă istoria descoperirii cerului de la astronomii greci din antichitate și până la cele mai sofisticate telescoape din prezent) și ”Two Small Pieces of Glass” (Două bucăți de sticlă – spectacol produs în 2009 pentru Anul Internațional al Astronomiei și aniversarea a 400 de ani de la primele observații astronomice realizate cu telescopul de Galileo Galilei, considerat momentul nașterii științei moderne). Cele două spectacole au ghidajul audio dublat în limba română. În cel mai scurt timp, vor fi aduse și multe alte spectacole tematice de planetariu digital full-dome.

”Specialiștii de la Complexul Astronomic Baia Mare se instruiesc intens pentru implementarea funcției hibrid, care va permite utilizarea duo-sincronă, a planetariului optic Zeiss ZKP4-Skymaster și a funcțiilor animatoare generate de Rover, pentru a spori spectaculozitatea prezentărilor astronomice interactive oferite cu ghidaj live prin intermediul prezentatorului. Spectacolele clasice cu proiectul optic ZKP4 vor fi păstrate și în forma clasică pentru că au o valoare educativă importantă”, detaliază Petru Ciprian Crișan.

În iunie va ieși pe piață și spectacolul de planetariu dedicat sateliților și impactului tehnologiilor spațiale în viața cotidiană, la care Complexul Astronomic Baia Mare este contributor printr-un proiect european în derulare.

Sursă informații și foto: Complexul Astronomic Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.