Vineri, 1 martie, de la ora 11.00, sunteți așteptați la vizionarea, în premieră, a filmului documentar „Coroana României”. Regizor, George Grigoriu. Proiecția va avea loc la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Accesul publicului este gratuit (în limita locurilor disponibile).
O incursiune în cele mai importante momente care au stat la baza evenimentului din 15 octombrie 1922
Ideea acestui documentar a apărut, conform site-ului dedicat filmului ”Coroana României”, odată cu împlinirea, în 2023, a 101 ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în cetatea Alba Iulia, ca suverani ai României Întregite, ceremonie ce a avut loc în data de 15 octombrie 1922.
”Filmul își propune o incursiune în cele mai importante momente istorice care au stat la baza realizării evenimentului din 15 octombrie 1922: Unirea lui Mihai Viteazul din 1600, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, venirea la domnie a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1866, Războiul de Independență din 1877-1878, transformarea României în regat (1881), Primul Război Mondial (1916-1918), Unirea de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), Încoronarea suveranilor României Întregite din 15 octombrie 1922.
Prin intermediul acestui documentar, se oferă explicații privind rolul și importanța Încoronării pentru istoria poporului nostru. Acest moment a însemnat de fapt o întoarcere la vechile tradiții dinastice ale țării, de sorginte bizantină, dar și o conectare cu marile familii monarhice din Europa”, menționează sursa citată.
Detalii semnificative despre actul încoronării
Filmul are două părți, însumând 110 minute. Prima parte își propune să ofere perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922. Partea a doua prezintă detalii semnificative despre actul încoronării: povestea coroanelor și a mantiilor regale, a sceptrului, dar și a Catedralei de la Alba Iulia în care au fost încoronați suveranii României Întregite, Ferdinand și Maria. De asemenea, filmul urmărește să prezinte felul în care, prin încoronare, România s-a racordat la marile familii regale europene.
Eveniment organizat de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | O privire spre Piața Unirii, așa cum arăta în 1866