Imaginile cu Ceaușescu defilând în caleașcă alături de Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, au făcut înconjurul lumii. Cum s-a ajuns la vizita din 1978 la Londra a cuplului Ceauşescu puteți afla astăzi, la 17.30, într-o ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, de la TVR 1.

În iunie 1978, Regina Marii Britanii a primit pentru prima oară într-o vizită oficială de stat un lider comunist. Pe Nicolae Ceaușescu l-a invitat atât datorită imaginii sale de disident al lagărului socialist, cât și pentru interesele economice care existau față de România – se arată în prezentarea materialului pe site-ul televiziunii naționale. Documentarul „Ceauşescu şi Regina” prezintă imagini de la vizita eveniment a cuplului Ceauşescu, precum şi comentarii şi informaţii venite de la Sergiu Celac, Nicolae Melinescu, Mădălin Hodor, Lavinia Betea.

Soții Ceaușescu au fost desfătați cu protocol de rang 0, defilare în calești, întâlniri la cel mai înalt nivel, onoruri, distincții și titluri academice, acorduri economice de maximă însemnătate, banchete.

„Ne-am ocupat să aflăm culisele acelui eveniment istoric și am descoperit informații în premieră despre cum s-a ajuns la acea întâlnire de rang 0, ce s-a întâmplat în cele trei zile ale vizitei și, mai cu seamă, ce s-a ales din cele 13 acorduri economice încheiate atunci”, a arătat Raluca Rogojină, realizatoarea documentarului „Ceauşescu şi Regina”.

Sursă informații și foto: TVR

CITEȘTE ȘI: De-ale istoriei | Uniforme din anii ‘30

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.