Duminica filmului românesc, de la TVR 2, aduce azi pe micile ecrane, de la ora 13, al doilea film al seriei ”Ardelenii”, ”Artista, dolarii și ardelenii”. O producție plină de savoare, după scenariul lui Titus Popovici, în regia lui Mircea Veroiu. Un film cu o distribuție de excepție – Ilarion Ciobanu, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Tania Filip, Mircea Albulescu, Marcel Iureș, Rodica Tapalagă.

În urma succesului la public al filmului western românesc ”Profetul, aurul și ardelenii” (1978), romancierul Titus Popovici a scris scenariul unei continuări intitulate ”Artista, dolarii și ardelenii”. Filmul a intrat în faza de producție în 3 ianuarie 1979. S-au închiriat armament, harnașamente și alte piese de recuzită de la studiourile din RDG  și Bulgaria. Regizor a fost ales Mircea Veroiu, primul film din serie fiind regizat de Dan Pița.

Cât despre lucruri mai puțin cunoscute de publicul larg, când au început filmările la prima parte a seriei, actrița Tania Filip avea 16 ani. Era elevă în clasa a X-a la o școală de muzică și a fost aleasă pentru a juca în „Ardelenii” datorită… pistruilor săi. Ea a fost întâlnită pe holurile Teatrului Bulandra de Mircea Diaconu, care, știind că se căuta o actriță blondă cu ochi albaștri pentru rolul June, i-a spus să vină a doua zi cu el pe platourile de la Buftea pentru a o prezenta regizorului Dan Pița. Zece zile mai târziu era chemată de urgență la filmări la Brașov.

Personajul Traian Brad, interpretat de Ilarion Ciobanu, este în cel de-al doilea film mult mai bine integrat în peisajul american, deși încă nu vorbește în limba engleză. Într-un număr al revistei „Cinema” apărut înaintea premierei, Ilarion Ciobanu caracteriza astfel evoluția personajului față de primul film: „E tot bun la suflet și a rămas fratele mai mare, care el îi pupă, el îi pocnește pe ceilalți doi. În seria a doua e, desigur, mai avizat, știe în ce lume se află, a trecut șocul primului contact. A deprins obiceiurile, unele le-a învățat chiar prea repede și prea bine. Americănește a început să rupă câteva vorbe, dar le spune pe legea lui… În rest, se bate, călărește, că westernul fără cai și fără bătăi, e ca nunta fără lăutari”.

Sursă informații: Wikipedia, TVR. Sursa foto: captură video

CITEȘTE ȘI: Lucrări de licență și disertație, pe simeze băimărene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.