Cartea ”Cămeșa din subzona Mara – Cosău” de Maria Șerba, Ileana Șandor și Măriuca Verdeș va fi lansată mâine. De la ora 15.00, la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației. În cadrul evenimentului „Din drag pentru mama”, oferit de copiii din cadrul „Școlii Rădăcinilor Străbune”. Vor participa și ”găzdoile” din cadrul Asociației Rădăcinilor Străbune.

În cadrul atelierelor organizate de Școala Rădăcinilor Străbune, ”s-a încercat reînvierea croiului, ornamentelor străbune, asociate cu unele ornamente apărute mai nou pe cămeșile actuale. O îmbinare a vechiului cu noul”, spune prof. Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune. De aici începe, practic, povestea cărții ”Cămeșa din subzona Mara – Cosău”. Ca un fel de ”manuale” pentru aceste ateliere, asociația din Călinești a publicat inițial lucrările ”Cămeșa de sărbători” și ”Cămeșa de gheme”.

Atelierele au continuat. Implicit a continuat și documentarea, noi informații s-au adunat. ”Ne-am gândit cum să facem să nu se piardă acest material. Am hotărât să-l cuprindem într-o carte. Astfel, «Cămeșa din subzona Mara – Cosău» este o carte complexă, fiind varianta revizuită și adăugită a celor precedente”, menționează pentru eZiarultău Măriuca Verdeș.

Evenimentul ”Din drag pentru mama” este organizat de: Asociația Rădăcinilor Străbune, Școala Rădăcinilor Străbune, Colegiul Național Pedagogic Regele Ferdinand din Sighetu Marmației, Fundația Culturală „Dana Ardelea” din București și Muzeul Maramureșean.

Sursă informații și foto: Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
”Cămeșa din subzona Mara – Cosău”, vedetă de carte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.