TVR uneşte, într-o gală muzicală filmată integral la distanţă, un număr impresionant de artişti români din ţară şi din străinătate. Peste 70 de artişti vin să cânte
împreună şi adresează tuturor românilor acelaşi mesaj: „Deschideţi poarta soarelui!” Melodia, un imn al acestui show de televiziune, reprezintă cel mai bine ce simţim cu toţii în aceste momente: speranţă şi solidaritate în faţa dificultăţilor – se arată într-un comunicat al televiziunii naționale.

Comparabil, ca profesionalism şi număr de artişti, cu cele mai mari show-uri online care au reunit staruri internaţionale în lupta contra coronavirusului, spectacolul „Deschideţi poarta soarelui”, programat la TVR 1 în serile de miercuri şi joi, va transmite telespectatorilor din România o rază de optimism în criza pe care o traversează întreaga lume.

Artiști îndrăgiți din generații diferite

Programul aduce astfel pe micul ecran nume celebre din lumea muzicii, generaţii de artişti îndrăgiţi: Corina Chiriac, Laura Bretan, Connect-R, Cristi Minculescu, Valter şi Boro, Holograf, Mirabela Dauer, Călin Goia & Voltaj, Adrian Daminescu, Paula Seling şi Ovi, Fuego, Monica Anghel, Ozana Barabancea, Cornel Ilie, Luminita Anghel, Zoia Alecu, Crina Mardare, Bubu şi Mihaela Cernea, Alexandra Ungureanu, Tania Popa, Oana Sârbu, Nico sau Phoenix. Roxen, vocea aleasă să reprezinte anul acesta România la concursul Eurovision, va fi şi ea prezentă în show-ul de la TVR 1; de asemenea, vor fi şi alţi interpreţi tineri şi foarte apreciaţi, precum Alexandra Uşurelu & Bobby Stoica, Linda Teodosiu, Eden Loren, Irina Sîrbu sau trupa The Humans – şi ea cunoscută publicului de la cel mai mare concurs muzical european. Se va asculta, aşadar, muzică din cele mai diferite genuri (pop, rock, folk, jazz, clasic etc.) şi vor fi momente artistice inedite, filmate în locuinţele şi studiourile de înregistrări ale protagoniştilor.

„Cel mai impresionant lucru legat de gala eveniment „Deschideţi poarta soarelui” a Televiziunii Române este entuziasmul cu care a fost primit proiectul de către artiştii români, măsura impresionantă în care s-au implicat – cu talentul, timpul şi energia lor – în acest concert realizat cu mijloacele tehnice caracteristice perioadei pe care o traversăm. Le mulţumim şi dedicăm acest produs de televiziune tuturor artiştilor din România. Mesajul nostru către toţi românii este unul al credinţei în răsăritul zilei de mâine, al luminii şi speranţei în faţa cărora trebuie să ne deschidem gândurile şi sufletele”, a afirmat Smaranda Vornicu Shalit, producătorul show-ului.

”E important că suntem împreună chiar şi în această formulă”

„În timpul înregistrărilor am realizat că nimic nu este comparabil cu starea din platou, la microfon, cu oameni în jur şi toate mijloacele proprii televiziunii. Dar e important că suntem împreună chiar şi în această formulă”, a mărturisit Iuliana Tudor, gazdă a show-ului „Deschideţi poarta soarelui”, alături de Mircea Radu. La rândul său, Mircea Radu consideră că „poate fi un moment foarte bun, de renaştere. Aşa cum perioada de pandemie prin care trecem poate însemna o regândire a lucrurilor şi o repoziţionare pentru a te dezvolta, la fel văd şi emisiunea noastră. Este un program absolut nou şi nemaifăcut în România, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi pentru că este cel mai mare concert online făcut vreodată în ţara noastră”.

Povestea unui cântec special

Melodia care a scris istorie în România, „Deschideţi poarta soarelui”, nu doar prin interpretarea de excepţie a artistei Dida Drăgan, ci şi prin puterea textului a fost compusă de Anton Şuteu, pe versurile lui Dan V. Dumitriu. Piesa a fost înregistrată prima dată de Dida Drăgan, iar apoi de un grup mai mare de interpreţi: Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan (Harra). „Eram la Predeal, unde am copilărit. Mă plimbam pe o potecă, numită Poliştoacă… şi am auzit capul de refren… Am mers acasă, am început să scriu şi în trei zile am şi orchestrat-o. Era în 1983-84. M-am dus la Tudor Vornicu şi a fost foarte entuziasmat. Mi-a spus: «Treci la imprimat, că o introducem în programul de Revelion!». Întâi am imprimat-o cu Dida Drăgan, care avea o voce mai dramatică, un timbru specific, mai aparte. Avea fiorul, marca Dida Drăgan, după care am imprimat-o cu toţi soliştii”, după cum îşi amintea regretatul compozitor. Melodia a devenit ulterior şi imn al francofoniei.

Dintre cei care au înregistrat în anii ’80 celebra melodie a lui Anton Şuteu, Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Mureşan (Carmen Harra) şi Adrian Daminescu participă şi la înregistrarea imnului „Deschideţi poarta soarelui” în 2020, orchestrată şi aranjată de Liviu Elekes, lor alăturându-li-se voci mari ale muzicii româneşti – Corina Chiriac, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Cristina Bălan, Geanina Corondan, Irina Baianţ, Doru Todoruţ, membri ai grupului Song, Andrei Tudor, Ionel Tudor alături de Big Band-ul Radio şi mulţi alţi instrumentişti cunoscuţi. Show-ul muzical înregistrat de acasă şi din studiourile proprii de înregistrare de artiştii români, care include şi imnul interpretat de peste 70 de voci, va putea fi văzut la TVR 1 miercuri, 13, şi joi, 14 mai, de la ora 22.00. Ambele părţi ale galei vor putea fi urmărite şi în reluare, sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 17.30. De asemenea, ele vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

Sursa: TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.