Samuel Mützner - Balcic de la fereastră

Fereastra este un element adesea întâlnit în arta multor secole și diferitelor culturi. De aici pornind, Muzeul Național de Artă al României vă propune un tur virtual tematic.

Fereastra, acest element comun de arhitectură, ”este învestit cu o bogată simbolistică și utilizat de artiști pentru a marca granița dintre două lumi: registrul lumii reale, cu cele două voleuri – cea familiară, intimă în raport cu lumea exterioară, întruchipată de natură sau de ceea ce este străin individului, de universul celuilalt; fie registrul lumii pământene în raport cu cea supranaturală, reprezentată simbolic de tărâmul vieții de apoi”, se arată în postarea de pe contul oficial de Facebook al Muzeului Național de Artă al României (MNAR), acolo unde și sunteți invitați să priviți pe fereastra artiștilor.

”Indiferent dacă unește sau desparte două lumi, fereastra marchează un punct de separație, ce devine o instanță în sine, cu valențe profund spirituale”, consideră cei de la MNAR în prezentarea turului virtual.

”Deschidere către necunoscut, semn ce trezește interesul de a pătrunde într-un univers nou, metaforă a speranței, promisiune a eliberării, reflecție asupra relației spațiu-timp, invitație spre a ne depăși limitele sau o meditație asupra singurătății, sunt toate interpretări posibile ale operelor de artă ce conțin acest motiv plastic. Toate acestea ne oferă prilej de meditație”, se arată în postarea MNAR.

Lola Schmierer-Roth – Fereastră cu flori

Turul cuprinde câteva picturi din patrimoniul MNAR și poate fi descoperit integral aici.

”De cele mai multe ori, stă în puterea noastră să privim către orizonturi mai bune, cu speranță și determinare”, concluzionează reprezentanții MNAR.

Sursă informații și foto: Muzeul Național de Artă al României

DESCOPERĂ ȘI:
Muzeul Național de Artă al României îți propune 6 tururi virtuale
Lucrări ale Muzeului Național de Artă al României, ilustrații pentru un ghid al vremurilor de azi… | galerie foto
Animale de companie în lucrările Muzeului Național de Artă al României | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.