”De la Terra spre Univers” și ”Două piese mici de sticlă” sunt spectacolele digitale full-dome care pot fi vizionate de azi la Planetariul Baia Mare.
Complexul Astronomic Baia Mare are din această lună în ”meniul educațional” producții digitale full-dome, ”documentare imersive într-o proiecție de 360 grade în cupola planetariului, iar o a treia unitate – de planetariu educațional portabil (cu o cupolă gonflabilă de 5m) – este în pregătire și va fi asistată de o proiecție prin oglindă semisferică”, după cum se arată în comunicatul Planetariului băimărean.
Pentru început vor fi adăugate în orarul planetariului (respectiv de la orele 10.00, 12.00 și 14.00 zilnic, de marți până duminică) două spectacole digitale full-dome: ”De la Terra spre Univers” (durata: 30 min) și ”Două piese mici de sticlă” (durata: 25 minute).
”De la Terra spre Univers” este o introducere extrem de accesibilă pentru public în știința cunoașterii și înțelegerii actuale a Universului, pornind de la perspectiva antică, trecând prin toate marile revelații până la actualul model cosmologic. Aventura în cosmos pornește de la Soare și închipuie o spectaculoasă aventură prin sistemul solar, către cele mai importante stele, roiuri stelare, galaxii și structuri fundamentale cuprinse în Univers. Filmul este dimensionat 4K, așa încât rezoluția conferă o vizibilitate excelentă. O călătorie de 30 de minute, într-un fotoliu confortabil din cupola planetariului băimărean.
Galileo nu a fost creditat cu invenția telescopului, însă a fost primul om ce a utilizat acest instrument abia inventat pentru a observa cerul. Aceste două piese mici de sticlă, o lentilă concavă și una convexă, au dezvăluit un Univers mult mai complex decât era considerat anterior. Spectacolul ”Două piese mici de sticlă” arată cum funcționează telescoapele și cum sunt acestea utilizate de astronomi pentru a scruta structurile cosmice. Complementar cu imageria spectaculoasă a inelelor saturniene, frumusețea creșelor stelare și structura spiralată a galaxiilor, acest show arată cum dezvoltarea tehnicii de observație ne-a ajutat în timp să înțelegem mai bine rolul și locul nostru în Univers.
Demonstrațiile astronomice optice cu proiectul stelar Zeiss Skymaster ZKP4 se vor desfășura după același program ca până acum, respectiv de la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00 zilnic, de marți până duminică.
Să înceapă spectacolul cosmic!
Sursă informații și foto: Complexul Astronomic Baia Mare