Invitație de la TVR Cultural, astăzi, la „Noaptea albă a filmului românesc”, alături de regizorul Cristi Puiu. „Moartea domnului Lăzărescu”, „Sieranevada” și „Malmkrog”, dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” se regăsesc printre filmele care vor fi difuzate.
„Filmul se naște, nu se face. Și ceea ce contează pe platou nu este indicația ta de trei castane. Contează nașterea, atenția, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă și captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respirația oamenilor, celor care se află în fața aparatului de filmat – actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viața din omul ăla, de care nici el nu e conștient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre filmele sale.
„Noaptea albă a filmului românesc” începe la TVR Cultural la ora 20.30, cu un portret al regizorului şi scenaristului Cristi Puiu, semnat de producătoarea Claudia Duca. Cristi Puiu a debutat în 2001, cu „Marfa și banii”, film care a obținut mai multe premii internaționale şi despre care unii critici consideră că ar fi producţia care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.
De la ora 21.00, telespectatorii pot viziona „Moartea domnului Lăzărescu” (România, 2005), producţie inspirată dintr-un caz real şi aflată pe locul 3 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.
La ora 23.30 e programat filmul „Sieranevada” (România, 2016), cu Mimi Brăescu, Bogdan Dumitrache şi J. State în distribuţie.
Filmul „Malmkrog” (România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia, Macedonia de Nord, 2020), film inspirat din lucrarea „Trois Entretiens”, scrisă de Vladimir Soloviov la începutul secolului XX, pe care îl puteţi urmări de la ora 02.20, este un omagiu adus unei lumi apuse, dar care reia și idei actuale.
Scurtmetrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, cu actorii Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu, închide, la ora 05.35, noaptea dedicată regizorului Cristi Puiu. Filmul a câştigat, în 2004, Ursul de Aur pentru scurtmetraje la Festivalul de film de la Berlin şi Premiul special al juriului la Festivalul internaţional de film Anonimul.
Sursă informații și foto: TVR
CITEȘTE ȘI: „Steluțele Nordului”, alături de ”Madrigal”