Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș organizează în 1 și 2 noiembrie evenimentul științific ”Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic / The Bronze Age at the Edge of the Carpathian Basin”, conferință în onoarea lui Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani.
Vor prezenta comunicări cercetători din Germania, Ungaria și România, într-un omagiu adus arheologului băimărean Carol Kacsó. Acesta și-a început activitatea la Muzeul din Baia Mare în 1965 ca muzeograf, fiind apoi şeful secţiei de arheologie (1991), director adjunct al muzeului (1993), director general adjunct (2002).
În 1981 a susţinut, la Institutul de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca, teza de doctorat intitulată ”Necropola tumulară de la Lăpuş”. A fost bursier sau invitat al mai multor universităţi, institute de cercetare şi muzee din străinătate. A efectuat cercetări sistematice în numeroase obiective arheologice aflate în raza de activitate a muzeului băimărean, dar şi în alte obiective din ţară şi din străinătate. Astfel, patrimoniul muzeului s-a îmbogățit cu o cantitate imensă de material din toate perioadele istoriei vechi şi medievale.
Dr. Carol Kacsó a valorificat cercetările prin numeroase studii științifice, repertorii, cărți, cataloage de expoziții, dar și prin participări la conferințe, congrese, simpozioane din țară și din străinătate. ”Datorită activității sale prodigioase nu este student la arheologie în toată Europa, care să nu fi auzit despre Necropola tumulară de la Lăpuș sau Sanctuarul de la Oarța de Sus din Maramureș”, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.
Activitatea științifică realizată de dr. Carol Kacsó oglindește o cercetare intensă și dedicată, concentrată în special pe regiunea Tisei superioare și pe nordul Transilvaniei. ”Dacă la nivelul anilor 1960-1970 nordul Transilvaniei și zona Tisei superioare se prezentau sub forma unor zone cu descoperiri răzlețe, în urma cercetărilor din ultima jumătate de secol, epoca bronzului ne apare în aceste regiuni ca o perioadă istorică care, în ciuda vechimii sale, a beneficiat de cele mai înalte nivele de reconstituire. În acest context, siturile de la Oarța de Sus-Ghile Botii și necropola de la Lăpuș, cercetate de Carol Kacsó, au devenit situri emblematice pentru epoca bronzului din Europa, iar fenomenele culturale dezvoltate în jurul lor au ajuns să fie investigate ca parte a moștenirii transmise peste milenii de Vechea Europă”, menționează sursa citată.
Programul conferinței, aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
CITEȘTE ȘI:
De la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, la Museo Nazionale Romano din Roma