Spectacolele de marți, 21 aprilie, de la TVR 3:

  • ora 14.00 – „Căsuţa cu povești” – reluare „Răţușca cea urâtă” – prima parte
  • ora 14.05 – reluare „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, de Matei Visniec, spectacol preluat de la Teatrul Ţăndarică
  • ora 15.10 – reluare „Shakespearia, ţara lui Will” – „Romeo si Julieta”
  • ora 20.00 – „Căsuţa cu povești” – „Răţușca cea urâtă” – a doua parte
  • ora 20.05 – „Matca”, de Marin Sorescu. Adaptarea si regia artistică: Dinu Cernescu. În distribuţie: Leopoldina Bălănuţă, Vasile Niţulescu, Mitică Popescu

Piesa „Matca” (foto, din spectacol) a fost publicată în revista „Teatrul”, nr. 9/septembrie 1973, apoi în volumul „Setea muntelui de sare”, apărut în 1974, la Editura Cartea Românească.

Premiera absolută a piesei a avut loc la 15 octombrie 1974, în Elveţia, pe scena companiei Le Nouveau Theatre de Poche din Geneva. În aceeași lună, piesa este montată la Teatrul Mic din Bucuresti, în regia lui Dinu Cernescu.

Izolaţi de restul lumii prin furia dezlănţuită a apelor, Irina și tatăl ei discută despre viaţă si moarte. Irina mai aduce în viaţă un om – copilul ei, viaţă din care pleacă tatăl ei – Moșul. În cele din urmă, copilul Irinei, deasupra apelor dezlănţuite, preluat de multe mâini, simbolice mâini, continuă viaţa întreruptă pentru moment de o rătăcire a naturii.

  • ora 21.35 – „Shakespearia, ţara lui Will”- „Regele Lear”. Alături de imagini din spectacolul realizat de Dragos Galgoţiu la Teatrul Bulandra în 1999, o întâlnire cu Alexandru Darie, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuţ.
  • „Richard” – Episodul se referă la spectacolele „Richard II” si „Richard III”. Cuprinde imagini de arhivă din spectacolul montat de Ion Şahighian la Teatrul Nottara în 1961, alături de care putem revedea secvenţe din spectacolul realizat de Silviu Purcărete, tot la Teatrul Nottara, dar în anul 1983. Teatrul TV este prezent cu secvenţe din spectacolul regizat de Ion Barna în 1969, o realizare excepţională cu Olga Tudorache si Ion Marinescu. Se alătură Doina Levinţa, Oana Pellea, Marius Stănescu si Mihai Măniuţiu cu imagini din spectacolul său de la Odeon, din 1993.

Sursa: TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.