După ce anul trecut caravana teatrală „Cultură’n Șură” a poposit în Buzești (comuna Fărcașa), Bocicoel (comuna Bogdan Vodă), Copalnic Mănăștur și Moisei cu spectacolul ”Experimentul”, anul acesta caravana se pornește iar la drum. Acum cu spectacolul ”Mama Griguță”. Va opri la Satulung, Desești și Cicârlău (16 februarie). Escale în cadrul proiectului ”Teatru în comunități rurale din Maramureș”.

Punctul de pornire: ”la badea Florea a lu’ Juvri din comuna Hida”

„Cultură’n Șură” este un proiect cultural demarat în anul 2013 la inițiativa regizorului Victor Olăhuț. ”Proiectul își propune să înscrie pe harta culturală comunitățile de la sat prin revitalizarea teatrului ambulant și reinvestirea șurii ca spațiu de joc”, se arată pe site-ul proiectului.

Punctul de pornire a fost 29 iunie 2013, într-o șură din Sălaj. Mai precis ”la badea Florea a lu’ Juvri din comuna Hida”, menționează sursa citată. Iar de atunci, în fiecare vară proiectul „Cultură’n Șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru.

”Teatru în comunități rurale din Maramureș”

Și deși deja se știe că ”iarna nu-i ca vara”, cei de la ”Cultură’n șură” și-au pornit în iarna anului trecut caravana prin Maramureș. Lansând proiectul ”Teatru în comunități rurale din Maramureș”.

”O caravană teatrală va parcurge un traseu prestabilit prin 10 comunități rurale unde va prezența în șurile sătenilor sau în spații alternative de joc, câte două spectacole de teatru: unul dedicat copiilor și unul dedicat adulților. Adolescenții din fiecare sat vor fi invitați să petreacă 2 ore în cadrul unor atelier de teatru susținut de doi actori profesioniști”, se arată în prezentarea proiectului.

Și uite așa în 2 decembrie cei de la ”Cultură’n șură” au poposit în Căminul cultural din Buzești (comuna Fărcașa), în 3 decembrie a urmat escala de la Căminul cultural Bocicoel (comuna Bogdan Vodă). Copalnic Mănăștur și Moisei au fost destinațiile pentru 4 și 5 decembrie. Peste tot a fost prezentat spectacolul ”Experimentul”.

14-16 februarie, noi escale

Caravana ”Cultură’n șură” pornește din nou la drum. De data aceasta cu spectacolul ”Mama Griguță”. Va opri la căminele culturale din Satulung (14 februarie), Desești (15 februarie) și Cicârlău (16 februarie). De la ora 18.30. Intrarea este liberă.

Spectacolul ”Mama Griguță” (regia, Victor Olăhuț) abordează o temă actuală, aducând într-o manieră ludică în atenția publicului efectul migrației forței de muncă asupra copiilor lăsați acasă. Distribuția este formată din actorii Marin Grigore, Mircea Gligor, Florentina Năstase, Ana Turos, Iulian Gliță și Bogdan Costea.

Proiectul ”Teatru în comunități rurale din Maramureș” își propune creșterea gradului de acces la manifestări artistice pentru aproximativ 1600 de spectatori din comunele Satulung, Cupșeni, Bogdan Vodă, Petrova, Moisei, Săpânța, Fărcașa, Desești, Cicârlău și Copalnic Mănăștur și echiparea a 150 de adolescenți cu noțiuni de baza privind artele spectacolului.

Ramona-Ioana Pop

Sursă: „Cultură’n Șură”

CITEȘTE ȘI:
Caravana teatrală „Cultură’n Șură” vine în Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.