Meșterii din perioada medievală erau organizați în așa-numitele bresle. Iar câteva dintre cele mai reprezentative sunt cele legate de prelucrarea metalelor: lăcătușii, fierarii și armurierii. Expoziția ”Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă” va fi vernisată în 14 iulie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”Colecția muzeală ne permite, prin varietatea pieselor din epoca medievală, să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat”, menționează muzeograf dr. Sorana Mișca, curatorul expoziției.

Chei, lacăte, sigilii, săbii și teci, precum și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal pot fi descoperite în cadrul expoziției ”Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă”. ”Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat”, precizează sursa citată.

Vernisajul are loc la ora 12.00. Expoziția va putea fi vizitată în lunile iulie și august.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Cadre didactice de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, expoziție la Colonia Pictorilor din Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.