Răspândirea la nivel mondial a epidemiei de coronavirus obligă artiştii şi operatorii culturali la găsirea de formule pentru a rămâne în contact cu publicul, pentru a menţine vii artele performative. În acest context, Asociaţia Culturală BIS (BIS Teatru) lansează campania IZOLART, o modalitate inedită de a transfera teatrul independent în mediul virtual, păstrând vie speranţa revederii, a reîntâlnirii nemijlocite cu spectatorii.

„Poezia de la 9 seara” şi „Basme de pe planeta albastră” sunt cele două acţiuni prin care BIS Teatru va aduce bucurie în casele oamenilor, îndemnându-i să-şi petreacă timpul cu lucruri frumoase, să fie responsabili, să aibă grijă de cei vulnerabili, să respecte indicaţiile autorităţilor în vederea combaterii epidemiei. Acţiunea „Poezia de la 9 seara”, ce a debutat pe data de 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, îşi propune prezentarea pe pagina de facebook BIS Teatru a câte unui poem rostit de actorii companiei sau de către invitaţii lor din lumea întreagă, seară de seară, de la ora 21:00.

Cea de-a doua acţiune, „Basme de pe planeta albastră”, este dedicată cu precădere celor mici şi părinţilor acestora. De două ori pe săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 17:00, copiii vor putea urmări câte o poveste istorisită şi filmată de actorii BIS Teatru, cu mijloacele pe care le au acasă.

Având în vedere faptul că artiştii independenţi se confruntă cu o situaţie foarte dificilă din punct de vedere financiar, în condiţiile anulării spectacolelor în distribuţia cărora se aflau, campania IZOLART va propune moduri prin care cei de acasă pot să plătească, opţional, la acţiunile descrise mai sus, un bilet online pe http://www.kompostor.ro/.

„Suntem conştienţi că în anul 2020 lumea va arăta cu totul altfel de cum am cunoscut-o noi. Artiştii şi organizatorii de evenimente vor fi siliţi de împrejurări să găsească moduri noi de abordare şi de exprimare. Modelele proiectelor BIS vor fi la rândul lor puternic afectate. Considerăm însă că e de datoria noastră să mergem mai departe adaptând conţinutul acestor proiecte şi mesajele noastre la noile realităţi ale lumii înconjurătoare, ale planetei. Vom căuta aşadar modalităţi de a continua proiectele noastre mari (Festivalul 25 de ore de teatru non-stop şi Teatrul din Cartier) şi sprijin pentru producţia de spectacole. Natura a schimbat regulile, arătându-ne cât de fragili şi de vulnerabili suntem. Campania IZOLART e semnul nostru de adaptare. IZOLART s-a născut din nevoia artiştilor izolaţi de a se exprima şi de a rămâne în contact cu publicul. În vremuri grele, precum cele pe care vrând-nevrând le parcurgem, arta teatrului, precum şi celelalte arte, trebuie să găsească resurse de a se reinventa pentru a oferi oamenilor sprijin, consolare, zâmbete”, a declarat regizorul Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru.

Sursa foto: Facebook / BIS Teatru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.