Inclusă în Colecția „Școala Ardeleană de Poezie”, „Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse” este cea mai recentă carte a poetului Vasile Trif, pictor-ilustrator și preot în Québec (Canada). Volum în ediție bilingvă (română-franceză), în traducerea autorului și a cunoscutului poet și traducător francez Jean Poncet, împodobit cu lucrările de artă ale autorului și însoțit de un cuvânt de prezentare semnat de criticul de artă André Seleanu, membru al International Association of Art Critics.

”Cuvintele tresaltă-n pielea întinsă-a tăcerii”

”Un titlu sugestiv pentru ceea ce autorul își propune în lucrarea sa poetică. Căci dacă, odinioară, apostolul Petru își asumase condiția de «pescar de oameni», Vasile Trif se arată aici pescar al transcendenței pe care o restituie viețuirii umane. Pescuire a minunii care ține în firea ei existența. Totul construit în jurul trinității: lumină, iubire, cuvânt. Unde rolul primordial îl are cuvântul, cel ce poartă în sine virtuțile logosului. «Țes lumea aceasta în cuvinte puține», zice poetul. Fiindcă nu e nevoie de prea multe în «închipuirea» lumii, atunci când acestea își asociază tăcerea roditoare și vorbitoare, din care însuși cuvântul purcede: «Cuvintele tresaltă-n pielea întinsă-a tăcerii». Poate că tocmai de aceea poemele sale concise sunt cele care afirmă deplin virtuțile metaforei”, consideră Horia Bădescu.

Debutează în 2002 cu volumul de poezie „Fiul în risipire”

Băimăreanul Vasile Trif este preot ortodox la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Saint-Eustache, Québec (Canada). Este licențiat în teologie și filosofie. Deține, de asemenea, și un masterat în teologie obținut la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2007, urmează cursurile Facultății de Asistență socială la Université du Québec din Montréal (UQAM). Fiind licențiat în acest domeniu, profesează și în sistemul de sănătate canadian.

În 2002, debutează cu volumul de poezie „Fiul în risipire” la Editura Risoprint din Cluj-Napoca. Publică în mai multe reviste literare din țară și străinătate. Este prezent în diferite antologii: „O antologie a poeziei maramureșene: de la poezia populară la poezia contemporană” (2009), realizată de poetul Nicolae Păuna Scheianu, Editura Ethnologica (2010); „Antologie de literatură contemporană”, Editura Globart Universum, Montréal (2020); două antologii americane: „Hidden in Childhood: A Poetry Anthology”, Literary Revelations Publishing House (2023); „Petals of Haiku: An Anthology”, Literary Revelations Publishing House (2024).

În 2019 are prima expoziție personală

Frecventează, din 2012, Școala de Arte Plastice Atelier d’Arts Anciens Valuarda, Montréal, Québec, Canada. Prezintă icoane pe sticlă, în anul 2015, în cadrul Expoziției colective „À la rencontre de l’Invisible”, organizată în colaborare cu Le Musée des métiers d’art din Québec (MUMAQ). Participă cu lucrări și în anul 2019, în cadrul Expoziției „L’amitié spirituelle”. În 19 noiembrie 2019, are prima expoziție personală, intitulată „Immersion”, cu 50 de lucrări realizate în tehnică mixtă, la Galeria Queens of the Arts din Montréal. În 2022, participă la „44 Art Events – Rassemblement des Arts de Montréal”, cu lucrări în tehnică mixtă. Expune, în același an, într-o expoziție de grup, la Galeria Boa-Bob Oré. Curatorul expoziției este criticul de artă André Seleanu. Cu ocazia Festivalului Internațional de Jazz de la Montréal, în iulie 2023, participă cu lucrări într-o expoziție de grup și personală la Centrul Gesù de la Catedrala Iezuită, curatorul expoziției fiind Profesorul Dr. Norman Cornett. Din 2024, expune pe simezele Galeriei Maël Galerie din Montréal.

Cartea „Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse” apărută la Editura ”Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca va fi lansată azi, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Vor vorbi despre „Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse” și vor citi versuri Delia Muntean, Gheorghe Pârja și Pr. Fabian Coroian. Evenimentul are loc în prezența autorului.

Sursă: Editura ”Școala Ardeleană”

CITEȘTE ȘI:
Marius Balo lansează în Baia Mare volumul ”Păturica roz. Întemnițat în China comunistă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.