Ziua de 21 septembrie 2000 va rămâne una dintre cele mai stranii din istoria gimnasticii româneşti, când Andreei Răducan i-a fost retras aurul olimpic la Sidney, în urma unui scandal de dopaj. Luase două banale pastile de nurofen, la indicația medicului lotului. Detalii din culise aflaţi la TVR 2, la emisiunea „Reţeaua de idoli”, de luni, 14 decembrie, de la ora 21:00 – se arată într-un comunicat de promovare a emisiunii al televiziunii publice.

Se întâmpla imediat după ce cucerise titlul olimpic, Andreea Răducan devenind cea mai bună gimnastă a lumii, într-un moment unic pentru Romania. Fetele luaseră aurul pe echipe şi tot podiumul de la individual compus era ocupat de trei gimnaste din România: Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru.

„Interviul cu Andreea Răducan a fost înregistrat la Muzeul Sportului din Bucureşti, pentru că această tânără de 1,50 m şi 37 de ani, face parte din galeria de idoli pe care gimnastica şi sportul au creat-o cu mai multă muncă, spaime şi renunţări decât în orice alt domeniu. Fetiţele şi adolescentele au nevoie de un model, în carieră, în sport, în faţa blocului, în viaţa personală. Oriunde, modele cu siluete frumoase, nu anorexice, cu ochi care să sclipească de vise şi pasiuni, nu de la farduri sidef şi sclipici vândut la duzină, a rămas consemnat într-o campanie care aducea marile campioane din nou în ochii publicului. Andreea Răducan este un exemplu de modestie, frumuseţe, perfecţiune, bun simţ, pasiune, capacitate de a munci până se face dimineaţa ca apoi să o ia de la capăt”, spune realizatoarea Irina Păcurariu.

Simona Amânar şi Maria Olaru au vrut să refuze medaliile în semn de protest, dar au revenit asupra deciziei pentru a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii
româneşti. „Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea şi îi aparţine Andreei”, declara la acea dată Simona Amânar.

„Deşi a trecut atâta timp, toată acea perioadă este foarte proaspătă în mintea mea. A fost într-adevăr un moment unic. Să ocupi tot podiumul olimpic…Şi asta, după ce câştigasem înainte finala pe echipe. Realmente, mă gândesc ce-a fost şi în sufletul antrenorilor. Să ai trei şanse în concurs şi să le fructifici pe toate. Dumnezeu a
fost atât de bun cu noi atunci! Sigur, a urmat apoi nefericitul eveniment, dar eu consider şi la ora actuală că medalia de aur îmi aparţine”, a rememorat Andreea Răducan.

Sursa: TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.