O actriță specială e invitată în emisiunea „Reţeaua de idoli” pe care o puteți vedea în această seară, de la ora 21, pe TVR 2: Maria Ploae.
”Prezenţă magnetică pe marele ecran, cu zâmbetul său uşor timid, mai mult schiţat, Maria Ploae se numără printre cele mai apreciate nume ale cinematografiei româneşti. Pentru emisiune a filmat acasă, în oaza sa de linişte, unde se ocupă cu grijă de o superbă grădină şi unde s-a retras alături de partenerul său de viaţă de aproape cinci decenii, regizorul Nicolae Mărgineanu” – se arată în prezentarea emisiunii.
Invitata Irinei Păcurariu la „Reţeaua de idoli” a răspuns fără reţineri la întrebări legate de profesie, familie sau despre condiţia actorului. Cu o carieră impresionantă, care se întinde pe mai bine de patru decenii, actriţa Maria Ploae a fost decorată în 2002 cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”. În anul 2020 primit şi Premiul de Excelenţă la TIFF.
„Am rămas cu aceeaşi dragoste şi admiraţie faţă de actori pentru că au o viaţă deosebită. Dăruiesc mult, se consumă mult, sunt oameni deosebiţi. Aceasta a fost şi viaţa mea, am trăit lângă ei. Am avut parte, mai ales în film, de cei mai mari actori parteneri, asta îţi îmbogăţeşte viaţa, e foarte frumos”, a arătat actrița.
Maria Ploae a obţinut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul „Un comisar acuză” (1974). În acelaşi an a apărut în „Fraţii Jderi”, iar apoi în „Toamna bobocilor” (1975) sau „Dumbrava minunată” (1980). Apreciate au fost şi rolurile sale din „Promisiuni” (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câştigat Premiul de interpretare la Costineşti, sau „Dincolo de pod” (1976) şi „Mânia” (1977). Între filmele la care a lucrat alături de soţul său, Nicolae Mărgineanu, se numără rolul Veronicăi Micle, în pelicula „Un bulgăre de humă” (1989), „Ştefan Luchian” (1981), „Undeva în Est” (1991), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007) şi „Cardinalul” (2019).
Sursă informații și foto: TVR
CITEȘTE ȘI: Caravana Filmelor TIFF Unlimited 2022, la Târgu Lăpuș