90 de imagini, doi fotografi, o expoziție

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, începând de astăzi, 15 decembrie, puteți vizita expoziția „Copilăria și adolescența în creațiile fotografilor băimăreni Huszthy Mátyás și Suba Zoltán”.

Huszthy Mátyás

Date privind activitatea fotografului Huszthy Mátyás (20 februarie 1876 – 12 martie 1955) apar atât în documentele de arhivă păstrate în fondul Primăriei Baia Mare, cât și în presa locală (în special în ziarul „Nagybánya”), unde fotograful obișnuia să își facă din când în când reclamă. ”Atelierul fotografic și, în același timp, locuința familiei Huszthy se afla pe strada Podul Viilor, în apropiere de Poarta Podului, vizavi de biserica reformată. Clădirea era formată din parter și etaj. În prima jumătate a secolului XX, fațada de la etaj era construită numai din sticlă. La parter era un salon spațios, de primire a clienților. La etaj se mai afla atelierul foto care, cu trecerea timpului, a devenit și spațiu de formare a celor ce intenționau să devină fotografi, Huszthy având calitățile și competența profesională pentru a-i iniţia în secretele fotografiei”, oferă detalii muzeograf dr. Marius Câmpeanu. Atelierul lui Huszthy Mátyás a funcționat până în jurul anului 1940.

Suba Zoltán

Suba Zoltán (29 septembrie 1911 – 9 decembrie 2009) s-a angajat în 1925, la îndemnul tatălui său, în atelierul lui Huszthy Matyás. ”După trei ani de ucenicie, în al patrulea an urma să lucreze în atelier, ca şi calfă, acesta reprezentând costul uceniciei. În 1929, Suba Zoltán a obținut cartea de muncă, o adeverinţă referitoare la activitatea de până atunci şi atestatul, care-i oferea posibilitatea angajării în alte ateliere fotografice. În vara aceluiaşi an s-a angajat la Târgu Mureş, în atelierul lui Horváth Victor, fotograf – furnizor al Curţii Regale. După şapte-opt luni petrecute la Târgu Mureş, în 1930 s-a întors la Baia Mare, angajându-se pentru un an în atelierul fotografului Huszthy Mátyás”, informează Marius Câmpeanu. În următorii ani, Suba a parcurs mai multe etape de formare profesională, perfecționându-se în tehnica portretului și în realizarea fotografiilor de pe negativele/clișeelor de sticlă. Iar în toamna anului 1937, Suba Zoltán și-a deschis propriul atelier în Baia Mare, în Centrul Vechi al orașului, unde și-a desfășurat activitatea până în 1953. ”Din această perioadă, a rămas o impresionantă colecţie de negative pe sticlă (peste 11.000 bucăţi), achiziționată integral de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Huszthy Mátyás și ucenicii săi, 1929 (Colecția privată Suba Zoltán )

90 de fotografii alb-negru realizate pe baza clișeelor (negativelor) pe sticlă sunt expuse în cadrul expoziției „Copilăria și adolescența în creațiile fotografilor băimăreni Huszthy Mátyás și Suba Zoltán”. Pentru a completa atmosfera unui atelier foto din prima jumătate a secolului XX, expoziția este întregită cu o minicolecție de aparate și accesorii foto, o parte dintre acestea aparținând chiar celor doi fotografi.

Mai multe detalii, aici.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Descoperirile medievale din Sălnița – Custura Cetățelei, în expoziție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.