Artiștii rezidenți în Pavilionul C1 (Réti/Grünwald) din Colonia Pictorilor marchează începerea activității lor de creație în cele zece ateliere ale clădirii printr-o expoziție la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Baia Mare. ”Fiecare artist participă cu o singură lucrare, ceea ce înseamnă că pe simeze se însumează unsprezece lucrări de pictură și una de grafică”, menționează Ioan Angel Negrean, unul din curatorii expoziției C1.
Vernisajul este programat azi, de la ora 17.00. Dar până la acea oră, Ioan Angel Negrean realizează succinte prezentări ale creațiilor expuse. 12 artiști, 12 lucrări și tot atâtea motive să vizitați expoziția C1. Să începem ”călătoria”.
Călin Moldovan expune ”Note pe un portativ de lut”, ”o lucrare realizată în tușe picturale armonizate prin frumoase nuanțări și grizări cromatice”. Ioana Ileana Moldovan vine în fața publicului cu ”Rugă”, o pictură realizată în tonalități de „închis pe închis”. Kovacs Bertalan expune ”Spațiu”, o lucrare ”în care tridimensionalitatea coexistă armonic cu bidimensionalitatea”.
Oana Valentina Pop și Sergiu Radu Pop, în cadrul Studioului Controlled Aesthetics, lucrează atât în tandem, cât și individual, concentrându-se pe proiectarea asistată de computer, sisteme digitale și pe tehnologie de ultimă generație. În ”Controlled Aesthetics – Interrelation #0”, cei doi artiști realizează o compoziție ”abstractă, dinamică, deschisă, ce dezvoltă o puternică energie”. Lucrarea ”Controlled Aesthetics – Nubian”, semnată Oana Valentina Pop, este una minimalistă.
Ioan Angel Negrean propune ”Lumea de azi”, ”structurată pe două coordonate, culoare versus nonculoare, ce figurează plastic antagonismele lumii de azi”. ”Realism magic” este pictura expusă de Valentin Itu, un peisaj realizat în maniera ce definește stilistica creațiilor sale din ultima perioadă. ”Peisaj”, autor Andrei Szanto, are elemente recognoscibile pentru peisajul citadin băimărean, în interpretare personalizată. ”Toamna” este adusă pe simeze de Dorel Petrehuș într-o lucrare al cărei motiv este floarea soarelui în ipostaza coacerii depline.
În lucrarea de grafică ”Untitled”, realizată de Mihai Ciplea, ”expresivitatea este dată de măiestria organizării spațiului plastic cu elementele constitutive, pe de o parte, și sensibilitatea artistică a autorului, pe de altă parte”. Dorel Topan, în ”Forbidden Fruit”, ”decupează printr-un contrast cromatic exacerbat și pune în mijlocul tabloului un măr mușcat, imagine simbol, purtătoare de semnificații desprinse din Vechiul Testament”. Lucrarea ”Peisaj din Baia Mare”, semnată Nicolae Cațavei, ”excelează prin expresivitatea cromatică de sorginte expresionistă, de mare forță, în care contrastele cromatice multiple tensionează spațiul și încarcă energetic întregul ansamblu”.
Expoziția C1 (curatori – Laura Teodora Ghinea, Ioan Angel Negrean și Oana Valentina Pop) poate fi vizitată până în 11 octombrie.
Mai multe detalii despre fiecare lucrare expusă, aici.
Sursă informații și foto: Colonia Pictorilor Baia Mare