De Ziua Universală a Iei, azi, cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș au scos din lada de zestre o cămașă din Țara Chioarului. Dar nu orice cămașă…

În secolul al XIX-lea, în Țara Chioarului, în ornamentica pieselor vestimentare se folosea exclusiv broderia cu fir alb. Cu toate acestea, din Țara Chioarului vine și cămașa tricolor prezentată de muzeograf Oana Teremtuș de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

”Povestea cămășii tricolor își găsește începutul în activitățile Astrei, care aveau rolul de a pregăti populația românească pentru înfăptuirea Unirii, iar una dintre ideile promovate în cadrul șezătorilor culturale era realizarea unui costum național. Astfel, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, prin programul conceput de intelectualii Astrei, care promovau autenticul și spiritul profund național, s-a produs o schimbare în cromatica pieselor vestimentare, prin introducerea, inițial, a culorilor roșu, galben și albastru”, conturează muzeograf Oana Teremtuș introducerea în povestea cămășii tricolor.

Cămașa a fost realizată într-o gospodărie din Buteasa, sat aparținător orașului Șomcuta Mare, făcând parte dintr-un ansamblu creat anume pentru formațiunile corale. ”Cămașa a fost țesută din pânză de casă, cânepă și bumbac, iar decorul s-a realizat din fire de bumbac roșu, galben și albastru. Creatoarea a reușit, folosind acul și mașina de cusut, să realizeze un complex motiv decorativ, pomul vieții. Simbol milenar, acesta reprezintă Axa Universului, fiind arborele care unește lumea terestră cu cea celestă. La baza pomului, pe cămașă, se regăsește cercul, simbol al echilibrului, care sugerează, în acest context, hora ce a unit întregul neam românesc la 1 Decembrie 1918. Alături de motivul pomului vieții, regăsit pe pieptul și umerii cămășii, se întâlnește un alt motiv primar, simbol al credinței ce îl însoțește pe țăranul român, din clipa nașterii și până la finalul vieții, crucea”, explică muzeograful.

Reprezentanta Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară atrage atenția: ”Nu trebuie să uităm că la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, această parte a țării aparținea încă Imperiului Austo-Ungar. Autoritățile vremii interziceau orice manifestare care ar fi putut trezi conștiința națională, printre care se număra și arborarea steagului românesc. Pentru a le aminti românilor de steagul lor, pentru a întări conștiința națională și mândria de a fi români, s-au găsit o sumedenie de subterfugii, între care se numără și decorul portului popular realizat în culorile tricolorului. Folosirea celor trei culori atât de dragi sufletului românesc a reprezentat totodată primul pas înspre introducerea policromiei în decorul cămășilor din Țara Chioarului”.

Povestea detaliată a cămășii tricolor de-o vârstă cu Unirea o descoperiți aici. După care sunteți invitați la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș pentru a o admira în realitate.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
1 Decembrie | Cămașa tricolor din Țara Chioarului, de-o vârstă cu Unirea… | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.