Acvarii noi şi investiţii de peste 25.000 de euro, printr-un grant de cercetare, la Complexul acvaristic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Publicul pasionat poate vizita acvariile care găzduiesc peste 70 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii. Ca o noutate, vor putea fi achiziționate plante acvatice și specii de pești exotici – se arată într-un comunicat al USAMV.

Acvariul central, cu un volum de 20.000 de litri, găzduieşte specii de peşti de dimensiuni considerabile, regăsite în apele naturale ale României, precum şi specii de peşti de cultură, între care sturioni, crapi sau peşti planctonofagi. Peştii exotici ies în evidenţă prin abundenţă și colorit. Ei populează un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 şi 2.000 de litri.

„Complexul acvaristic a fost amenajat în anul 2003, iar de atunci acvariile au fost îmbogăţite constant cu noi specii de peşti. De asemenea, complexul reprezintă şi o bază de cercetare pentru studenţii şi specialiştii de la Programul de studiu piscicultură şi acvacultură, din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii”, explică ing. drd. Raul Savin, care activează în cadrul complexului.

Unul dintre obiectivele Complexului acvaristic este acela de a aclimatiza specii de interes cu particularităţi aparte. Punctele principale de atracţie sunt:

  • trei specii de sturion protejate, şi anume nisetrul de Dunăre, nisetrul siberian şi cega. Sturionii sunt consideraţi fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei de mai bine de 200 de milioane ani. Din păcate, populaţiile naturale de sturioni sunt din ce în ce mai ameninţate din cauza pescuitului excesiv, a modificării cursurilor apelor, a braconajului şi a poluării;
  • salamandra mexicană sau peştele umblător este o specie de amfibieni care prezintă câteva particularităţi fiziologice extraordinare, cum ar fi capacitatea diferită de regenerare, cu un genom de 10 ori mai mare decât cel al omului şi trei modalităţi de respiraţie. Specie endemică a „grădinilor plutitoare” Xochimilco din Mexic, a ajuns într-o stare de conservare critică, nemaifiind observată în mediul natural de câţiva ani;
  • ciclide africane din genul Aulonocara într-o familie de peste 100 de exemplare. Dintre speciile de peşti de apă dulce, prezintă cel mai frumos colorit, care poate varia de la albastru la roşu sau galben;
  • piranha cu burtă roşie, specie cunoscută pentru ferocitatea de care dă dovadă la apariţia unor stimuli de hrănire;
  • broasca africană cu gheare, specie amfibiană complet acvatică, originară din Africa subsahariană, care prezintă interes prin comportamentul său de hrănire.

Complexul acvaristic al USAMV Cluj-Napoca se află în circuitul de vizitare, iar publicul are acces acum şi la noile acvarii, de marţi până vineri, între orele 10.00 și 16.00. Biletele au preţuri de 8 lei pentru adulţi și 4 lei pentru copii, studenţi şi pensionari. Pentru grupuri este necesară o programare telefonică  (0374 492010 int. 114 sau 0756 393 640).

Sursă informații și foto: USAMV Cluj

Citește și: Muzeul Județean de Mineralogie | 64% mai mulți vizitatori în 2021 față de anul precedent

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.