În perioada medievală, meșteșugarii din Baia Mare erau organizați în bresle. Actele acestora era întărite cu peceți de ceară. Mai multe tipare sigilare aparținând breslelor băimărene au fost păstrate la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Un astfel de sigiliu, cel al breslei olarilor, este exponatul acestei săptămâni.
”Breasla olarilor din Baia Mare, atestată documentar în 19 februarie 1665, când judele regal din Satu Mare, Keczely Ioan, cere consiliului orașului Baia Mare, printre alte categorii de meșteri, și olari, pentru a face sobe, este reprezentată de un tipar ce datează din 1846”, informează dr. Sorana Mișca muzeograf.
Tiparul sigiliului este confecționat din fier. ”Între două cercuri, cel din exterior în formă de spic, cel interior perlat, ce urmează circumferința sigiliului, a fost gravată în limba maghiară legenda, cuvintele fiind despărțite prin puncte: NAGY BANYAI FAZAKAS CEHI 1846. Vasul din câmpul sigiliului este ulciorul specific de Baia Mare, puternic bombat la mijloc, cu gât îngust și toartă. Deasupra ulciorului este gravată o coroană heraldică cu cinci raze, de la care pornesc spre partea inferioară elemente vegetale stilizate”, descrie muzeograful.
Mai multe informații găsiți aici.
Sunteți așteptați să descoperiți sigiliul la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, zilnic, până duminică inclusiv, între 10.00 și 17.00.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (bibliografie – M. Zdroba, ”Sigilii ale breslelor din Baia Mare păstrate în colecțiile Muzeului Județean Maramureș”, în Marmatia II, 1971, 121-127; credit foto – Zamfir Șomcutean)
CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre tabla breslei cizmarilor băimăreni și o interdicție la… cizme
Săptămâna armurilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | O coroană de lauri, de la un papă pentru un… ”leu”