Tinerii pot fi învățați să devină originali și creativi

Gândirea și limbajul articulat îi deosebesc în mod fundamental pe oameni de celelalte viețuitoare. După spusele lui Descartes în Meditația a doua, a gândi înseamnă și a te îndoi, dar și a înțelege, a judeca, a simți sau a imagina. Mulți cred că gândirea este o proprietate dobândită din oficiu, încă de la naștere, un talent și nimic mai mult. Oare?!

Ceea ce este original este și inteligent

Gândirea (pendere = a cântări, pensare = a judeca) înseamnă formarea unei judecăți, a unei idei despre ceva sau cineva. Mai înseamnă și a reflecta, a cugeta, a medita, a chibzui. Dezvoltând procesul de gândire, omul poate ajunge la inteligență, la capacitatea de a înțelege ideile/fenomenele/lucrurile și de a le da un sens. Pe măsură ce inteligența sporește, unii oameni devin creativi, mânați de dorința de a descoperi lucruri noi, de a fi deosebiți, de a fi originali. Originalitatea înseamnă a crea ceva nou și unic, printr-o gândire independentă axată pe inteligență și creativitate. Ceea ce este original este și inteligent, dar nu tot ce este inteligent este și original.

Omul original crede în ideile sale

Omul original este nonconformist. Are idei și dorințe pe care le va pune în practică: ”vreau să fac…”, ”voi face…”, ”voi ajunge…”. Este hotărât să lupte pentru idealurile și visurile sale. Mânat de o mare curiozitate, împletită cu dorința de cunoaștere și înțelegere, va respinge status-quo-ul. Este dispus să încerce, să testeze, să caute nevăzutul și neștiutul. Nu-i este frică de muncă și nici de eșec. Va învăța din greșeli, ale lui, dar mai ales altora. Crede în rezultat, în efectul ideilor sale. Este creativ și capabil să schimbe lumea. Câștigă cel mai mult din acțiunile pe care le întreprinde și are mai multă imaginație decât rațiune. Nu despică firul în patru. Întrevede finalul și își construiește drumul către rezultat în sens invers.

Până la ideea originală, drumul e pavat (uneori) cu eșecuri

Cum ajungi la o idee originală? Se spune că înainte de a ajunge pe malul celălalt trebuie să înoți. Ca să ajungi la o idee originală uneori trebuie mai întâi să treci prin mai multe eșecuri, din care ai învățat câte ceva. Spre exemplu, Charles Goodyare a brevetat în 1844 procedeul de vulcanizare. I-au trebuit opt ani de muncă și încercări până a găsit rețeta potrivită pentru tratarea termică cu sulf a cauciucului natural (guma indiană) pentru a nu fi rigid la temperaturi joase. Un alt exemplu este Thomas Edison a cărui originalitate este recunoscută. A brevetat 1093 de invenții. Edison a fost un autodidact.

Omul original trăiește în idee și pentru idee

Un om original, când nu este mulțumit de ceva, fie încearcă să schimbe acel ceva, fie se retrage, pleacă în altă parte, căutând satisfacția. În ambele cazuri nu stă fără reacție, acționează. El nu poate rămâne indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul său. Omul original se află mereu în căutarea de idei bune, de valoare. Pentru asta își fixează obiective, discută cu cei preocupați de același domeniu, se documentează, face conexiuni, își imaginează ce se va întâmpla atunci când ideea se va materializa. Insistă până când reușește să transpună ideea într-o realitate virtuală, până când imaginarul capătă forme conturate, trăiește în idee și pentru ea.

Omul original nu pornește de la premisa că ideile sale nu sunt cele mai bune, dimpotrivă. Crede în ele. Știe că ale lui sunt cu mult mai valoroase decât toate cele cunoscute. Nu copiază, nu imită. Ca să ajungă la idei creative, originale, fiecare își caută starea potrivită, locul în care poate cugeta, visa, imagina soluții la sumedenia de probleme care există în societate.

Creativitatea și originalitatea sunt abilități care pot fi dezvoltate. Business News Daily confirmă această afirmație: „creativitatea înseamnă abilitata de a privi problemele din unghiuri diferite, de a face legături și de a combina anumite concepte… Deprinderea acestor abilități, însă, necesită practică”. Ce ar fi dacă în licee și universități tinerii ar fi învățați cum să-și gestioneze gândirea creativă, cum să fie originali? Ce s-ar întâmpla dacă s-ar renunța la sumedenia de informații perimate? Cum ar arăta societatea cu mai mulți oameni creativi, originali decât ”copiști” și plagiatori?

Vasile BÎRLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.